Logga in

”Grossister tillför inte så mycket”

Publicerad
10 aug 2021, 15:57

JM är en storköpare av både material och tjänster inom installation. Men vad krävs för att få ett stort avtal med JM? Vi frågade Kjell-Åke Henriksson hur bolaget gör sina val av produkter, leverantörer och entreprenörer.

Du har varit med i en del diskussioner om ventilationssystem. Vilket föredrar du, FT som är från och tilluft eller FTX, från och tilluft med värmeåtervinning?

– FX av ekonomiska skäl, det är en lägre investering. Men det är inte i alla miljöer som det är ett bra alternativ. Om huset är väldigt högt, om det är sjönära eller om huset ligger nära en hårt trafikerad väg som gör det svårt att ta in frisk luft via fasaden – då är FTX bättre. 

Mer om material:
Nexans vd: I vissa länder är det redan kabelbrist

Läs också:
Grossisternas rabatter anmäls: ”Oschysst och moraliskt fel”

Men FX drar väl mer el?

– Ja, så blir det eftersom man då använder värmepump men vår uppgift är att skapa en energieffektiv fastighet med bra komfort och låg driftskostnad till de boende. Då ska man alltid se på FX som ett första alternativ.

Vad gör du som installations- och energiansvarig på JM?

– Nu har jag släppt ansvaret för installationer och fungerar som specialist, men energidelen har jag kvar. Under mina 21 år på JM har jag varit med och byggt upp våra projekteringsanvisningar där vi styr hårt vilka lösningar som ska väljas i projekten.

”Om någon kommer in och gör bra ifrån sig och bidrar till goda relationer sprider sig ryktet från vår personal på byggena.”

Hur ser era krav ut?

– Vi ska ha robusta lösningar. Det ska klara Svanenmärkning vilket innebär lite bättre än Boverkets byggregler. I vissa fall har vi i samarbete med tillverkare tagit fram egna alternativ, som till exempel ett el- och it-skåp som vi använder i alla hus vi bygger. 

Installatörer brukar vilja stå för material, hur är det när de jobbar åt JM?

– Vi har avtal med för inköp av material och det är viktigt att handla där vi har avtal eftersom vi lovat vissa volymer. Installatören kan sedan avropa material och få procent för hantering plus betalt för montagetid.

Handlar ni direkt av tillverkare eller via grossister?

– Nästan alltid direkt av tillverkarna, grossister tillför inte så mycket. Men ibland har tillverkarna skrivit avtal så de inte får sälja själva och vi blir tvungna att gå via grossister ändå.

”Vi köper in konsulttjänster och har avtal med några vi anlitar. Innan de börjar projektera åt oss får de gå en utbildning i våra anvisningar och de måste rita in det materialet som vi har avtalat att köpa.”

Hur väljer ni ut vilka installatörer ni jobbar med?

– Vi jobbar mest med långsiktiga relationer och har avtal med olika entreprenörer på olika orter, ofta flera inom varje skrå så att vi kan sprida ut jobben så de har kapacitet och kan planera sina jobb i god tid. Om någon kommer in och gör bra ifrån sig och bidrar till goda relationer sprider sig ryktet från vår personal på byggena. Sedan måste förstås prisbilden vara rätt, men det har vi bra koll på. Vi vill också ha bra fakturaunderlag med tydliga specifikationer.

Såhär gör den här koncernen:
Installationsjätte rekryterar cyklande installatörer

Hur gör ni med installationskonsulter?

– Vi köper in konsulttjänster och har avtal med några vi anlitar. Innan de börjar projektera åt oss får de gå en utbildning i våra anvisningar och de måste rita in det materialet som vi har avtalat att köpa.

Du har ju även engagerat dig i branschgemensamma frågor och suttit med i arbetsgrupper. Vilka är de stora framtidsfrågorna i installationsbranschen?

– Prefabricering av både rör- och elschakt för man vill ha ner byggkostnaden genom att det krävs färre mantimmar. Medvetenheten om materialen blir allt starkare, man vill bygga hållbart och resurseffektivt. Det kommer också mer it, man vill kunna styra mer saker. Dessutom blir det nya skärpningar av energikraven.

Kjell-åke Henriksson

Ålder: 64

Familj: Särbo samt dotter, 26 år

Bor: Sollentuna och Hammarby Sjöstad

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik med inriktning kylteknik

Karriär i korthet: Konsult. Konsult-vd, entreprenadchef på Skanska installation, sedan 21 år på JM

Aktuell: Energi- och installationsansvarig på byggbolaget JM.

Vad är det första du gör på morgonen?

– Går upp och kollar telefonen så jag vet när dagens möten börjar.

Ditt senaste hemmafix?

– Byggt ett uterum. Med hjälp av en snickare, men jag var med och snickrade. 

Vad ligger på nattduksbordet?

– Läser inte så mycket böcker längre men ljudböcker, militärhistoriska tidskrifter – och löser tre sudoku varje kväll. 

Hur sportar du helst?

– Förr var det mycket badminton men nu mer vandring, träningscykel och golf.