Logga in

Elfel i mäklarannons: ”Borde inte vara spänningssatt”

Publicerad
25 aug 2021, 16:25
| Uppdaterad
26 aug 2021

Bilderna på installationer i en timmervilla i fjällnära Undersåker väcker många reaktioner. ”Anläggningen i sitt nuvarande skick är livsfarlig”, menar Installatörsföretagens elsäkerhetsexpert. Men vad säger mäklaren?

En sorglig privat situation gjorde att huset aldrig färdigställdes. Nu säljs den mysiga timmervillan i Undersåker i befintligt skick. De temporära elinstallationerna har fått många kommentarer i Facebook-gruppen Elfel.

– Huset har stått ofärdigt i många år och säljs nu som ett byggprojekt. Vi har lagt ut bilderna på bland annat elskåpet för att visa att det behöver göras om från grunden, säger Jonas Fagergren, ansvarig mäklare hos Svensk Fastighetsförmedling.

”Besiktningen ska vara utförd av en oberoende fackman som kan leverera ett protokoll med alla brister.”

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert Installatörsföretagen.

Det är framför allt installationerna i undercentralen och badrummet som väckt reaktioner i gruppen Elfel. Elskåpet ser ut att bestå av två byggcentraler, och installationerna är inkopplade med löst hängande kablar och via förgreningsuttag. Från varmvattenberedaren löper trädgårdsslangar ut.

Tidigare mäklarbilder:
Mäklaren: ”Det finns intresse för den här bostaden”

Så säger Elinstallationsreglerna:
”Beror på var i badrummet tvättmaskinen är placerad”

I badrummet står tvättmaskinen tätt intill duschkabinen och ser ut att vara inkopplad via ett förgreningsuttag på väggen. Enligt Elinstallationsreglerna ska maskiner som står mindre än 60 centimeter från dusch eller badkar inte anslutas med stickpropp. Tillverkarens anvisningar avgör om maskinen kan installeras mycket nära duschen.

Fjällnära och mysigt. Foto Svensk Fastighetsförmedling

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen, ser många allvarliga fel. Bland annat att gruppcentralerna saknar beröringsskydd och att ledningarna är felaktigt valda och felaktigt förlagda.

– Det viktigaste är att köparen ser till att det utförs en heltäckande överlåtelsebesiktning av elanläggningen innan något köp genomförs. Besiktningen ska vara utförd av en oberoende fackman som kan leverera ett protokoll med alla brister, säger Fredrik Byström Sjödin.

Mer om besiktning:
Elsäkerhetsverket: Krav på elbesiktning är inte aktuellt

Han menar också att anläggningen i sitt nuvarande skick är livsfarlig och inte borde vara spänningssatt. Det är den inte heller, lovar mäklaren.

– Elservisen är framdragen, men elen i huset har varit avstängd i flera år, säger Jonas Fagergren.

Han berättar också att det i nuläget finns 12 spekulanter på huset – många är snickare och elektriker som kan tänka sig att åtgärda huset. För övriga är rekommendationen att ta med sig sakkunniga som kan göra bedömningar. Utöver installationerna för el och vatten behöver delar av innergolvet göras klart.

Det finns ingen beräkning på vad kostnaden kan bli för att färdigställa huset. Men mäklaren menar att prislappen för den här fastigheten skulle landa på mellan 5,5 och 5,7 miljoner kronor, om allt var klart. Huset med byggår 2006 har boarean 120 kvadratmeter, och tomten är 704 kvm. I skrivande stund är det högsta budet 2,8 miljoner kronor.