Logga in

”Jag säger som Alfons Åbergs pappa – var sak på sin plats”

Publicerad
24 mar 2021, 11:30
| Uppdaterad
7 apr 2021

Att hitta snabbt och enkelt i en fräsch bil är viktigt. Det menar några av Elinstallatörens läsare, som reagerat på artikeln om skåpbilsinredning. Här delar de med sig av sina tips på hur man skapar ordning och reda i bilen.

Passerteknikern och tidigare elektrikern Pierre Freij i Halmstad har många olika grejer i sin bil. Under uppdragen behövs allt från elektroniska komponenter och passerteknikmaterial till kameror och larmutrustning.

Pierre Freij har allt han behöver i bilen.

– Utan ordning och reda i bilen tar det för lång tid att hitta grejer, och tid är pengar för företaget, säger Pierre Freij.

Efter att ha bytt jobb vid årsskiftet fick han ny bil. Han fick välja bil och har stajlat den, så att den passar hans behov. Bland annat vill han ha många lådor i olika storlekar. I bilen finns nu 16 utdragslådor och 20 små sortimentlådor.

”Jag säger som Alfons Åbergs pappa – var sak på sin plats.”

Mikael Stenström, linjetekniker.

Läs den första artikeln som engagerar många:
”Mitt skåp är näst intill perfekt”

Läs också: Viktigt kolla säkerheten
”Golvet kan bli som en kniv som skär in i kupén”

Lådor finns också baktill, under det upphöjda golvet, där det är plats för större verktyg, kablar med mera.

– Det är bra att ha lådor för allt, annars hamnar prylarna i högar. Jag är väldigt nöjd nu, och håller på att märka upp lådorna så att även kollegan enkelt kan hitta snabbt, säger Pierre Freij.

Stegens placering, upphängd i taket, är noga genomtänkt. Han har också lagt in en gummimatta som halkskydd, och för att inga grejer i bilen ska glida om kring under färd.

Om Pierre Freij ändå fick önska sig något mer vore det ytterligare en sidodörr. Vid parkering inne i staden är dörren ibland på fel sida.

Även Oliver Larsson, distributionstekniker i Landskrona, tycker det är viktigt med ordning och reda.

Det ska vara fritt i mittgången. Foto Oliver Larsson

I hans stora bil finns också många uppmärkta lådor. Stora och tunga grejer, som spadar och skruvstäd står närmast dörrarna bak. I mittgången ska det vara fritt fram att gå. Men ibland behövs utrymmet för att transportera kabelskåp eller andra stora saker.

– Det viktigaste är att veta var man har grejerna. Vi jobbar två och två i bilarna och jag och min kollega är överens om att ordningen är bra, säger Oliver Larsson.

Mikael Stenström, linjetekniker verksam mellan Uddevalla och Trollhättan, berättar att han har en standardinredd bil, men har gjort vissa egna justeringar. Till exempel har han ändrat placeringen av förvaringsskåpen, för att få plats med röjsågen. Han har också en gul skräplåda längst bak i bilen – nära till hands att tömma.

– Det här är min arbetsplats, så jag vill ha snyggt och fräscht i bilen. Jag säger som Alfons Åbergs pappa – var sak på sin plats, säger Mikael Stenström.

Gott om plats att ställa in mer grejer om det behövs. Foto Mikael Stenström

Varje fredag sopar han ur bilen och tvättar med vinylglans i kupén. Det tar 20-30 minuter.

– Att köra en skitig bil tycker jag inte är roligt, säger han.

Mikael Stenström påpekar samtidigt att förutsättningarna är väldigt olika. Det finns ett brett spann över vilka jobb som utförs från en skåpbil, och jobbet präglar behoven. Det kan vara allt från små kretskort till stora kopplingar.

– Jag har inte så många leriga uppdrag, eftersom jag mest arbetar med besiktningar, jordtagsmätningar och inkoppling av master, säger Mikael Stenström.

Han tror att en del har för ont om tid för att städa sina bilar och slänga skräp. Men lite struktur kan göra stor skillnad. Mer än ett par stolpskor behövs sällan.

Läs också: Här behövs rätt grejer
Riskfylld upprensning efter stormen Alfrida

– När jag jobbade med åtgärder efter stormen Alfrida i Stockholm behövde jag ta med massor av grejer. Då plockade jag ur det som inte behövdes, säger Mikael Stenström.