Logga in

”Mitt skåp är näst intill perfekt”

Publicerad
19 mar 2021, 12:36

Distributionselektrikern Håkan Kanetegs vardag består ofta av akuta uppdrag. – När jag kommer ut på ett jobb klockan halv tre på natten vill jag veta var mina grejer ligger.

Genom åren har Håkan Kaneteg haft flera transportbilar med skåp han beskriver som dåligt inredda. Det är något som fått honom att bli mer bestämd i sin uppfattning att själv välja hur han vill inreda sitt skåp.

Omexoms Fleet Manager berättar:
”De anställda får inreda som de vill”

Vår motorreporter Anders Myrdal om säkerheten i skåpbilar
”Är en elektrikers liv inte lika mycket värt som en privatpersons?”

– För det handlar ju om min arbetsmiljö. Och utformningen av den skåpinredning jag nu haft i tre år fick jag bestämma precis hur jag ville ha det, vilket är något jag uppskattar att min arbetsgivare lät mig göra. Kanske är det så att det blir billigare i längden med nöjd personal, fortsätter Håkan Kaneteg, distributionselektriker på Omexom.

Han jobbar främst med drift- och underhållsuppdrag i elnätet. Företrädesvis i Ellevios nät i sex kommuner i Stockholms län. Ofta handlar det om akuta uppdrag, vid strömavbrott åker han ut för att felavhjälpa och reparera det som gått sönder.

Det var ungefär som att rita ett Ikeakök. Vi satt vid hans dator och ritade i ett system. När han ritat färdigt de sista detaljerna kom han och visade upp det för att stämma av med mig.

Håkan Kaneteg, distributionselektriker

Vad är viktigast för dig när det gäller skåpinredning?

– Jag vill ha många lådor, till skillnad mot att ha många hyllor är det då mycket enklare att veta var grejerna ligger. Min erfarenhet av hyllor är nämligen att man lägger prylar både ovanpå och under hyllorna, vilket gör det är mycket svårare att ha ordning och reda.

Sitt nuvarande skåp, som han har i sin Volkswagen Transporter (Reds anmärkning: ett mellanstort skåp), ritade han i samråd med en säljare på System Edström.

– Det var ungefär som att rita ett Ikeakök. Vi satt vid hans dator och ritade i ett system. När han ritat färdigt de sista detaljerna kom han och visade upp det för att stämma av med mig.

Håkan Kaneteg berättar att han hade tur med var han befann sig när det var dags att byta skåpinredning.

– Jag var i en grop och jobbade utanför Volkswagen Transportbilar i Hammarby Sjöstad, där System Edströms säljare var placerad. Det betydde att jag slapp mejlkorrespondensen och i stället kunde se direkt i säljarens dator efter hand som skissen på inredningen växte fram.  

Vad har du mest för prylar med dig i skåpet?

–  Den skåpinredning jag har räcker gott för de material, maskiner och verktyg jag har behov av. I skåpet har jag kabel, kabelskåp, skarvar, säkringar i olika storlekar, reservdelar till transformatorstationer och annan utrustning. Jag har också bland mycket annat även handhållna maskiner.

Efter 19 år i yrket beskriver han sina behov av skåpinredning som att han i dag vet mer vad han vill ha.

– När du inte vet vad du ställs inför vid varje jobb är det bättre att ha med dig så mycket saker som möjligt.

Och när det gäller behov av skåpinredning tycker han att han ligger närmast installationselektriker, där principen är densamma men att allt som en distributionselektriker jobbar med är så mycket större.

De farliga extragolven
”Golvet kan bli som en kniv som skär in i kupén”

Är du 100 procent nöjd med din skåpinredning eller är det något du vill ändra på?

– Mitt skåp är nästintill perfekt. Men jag skulle vilja ha en högre bil för att kunna stå och jobba i skåpet. Det skulle dock inte funka eftersom taket då skulle bli för högt och jag skulle inte komma in i garaget.