Logga in

Därför är Traderagrundaren på jakt efter elföretag

Publicerad
12 feb 2021, 10:41
| Uppdaterad
22 mar 2021

Han har grundat Tradera och ytterligare ett 40-tal bolag. Han driver Storskogen som omsätter tio miljarder och är på väg till börsen. Frågan är hur många elföretag som ska med på den resan. Vi frågade Daniel Kaplan om planerna.

Storskogen har gjort flera förvärv inom installation; Stockholms rörexpress, Växjö elmontage, Bergendahls el med flera. Men vilka är Storskogen? 

– Vi var ett gäng som startade bolaget för åtta år sedan och idén är att köpa fina, lönsamma bolag som är ledande i sin nisch och på sin lokala marknad. Vi har aldrig sålt ett bolag utan har en evig ägarhorisont.


Läs fler intervjuer med storbolagsbossar

 Assemblin-vd:n: ”Det var en utmanande tid för många”

Göran Krawe, vd för GK avslöjar: Därför har tvåmiljarders-koncernen inget elföretag


Vad har ni för strategi med bolagen?

– Vi ska se till att de fortsätter gå bra. Vi stirrar oss inte blinda på resultat. Så länge de går med vinst är det bra. Vi låter företagen arbeta decentraliserat, det är bra människor som leder alla bolag vi köper och ofta har de själva idéer om hur de kan utvecklas. De kanske inte vågat ta steget tidigare, då kan vi vara bollplank och en trygghet. 

Installationsbolagen omsätter drygt en miljard kronor. Varför så stort intresse för den sektorn?

– Vi ser en framtid i branschen, dels tack vare miljötrenden men också av att vi har ett eftersatt fastighetsbestånd. Det finns mycket spännande att göra inom ventilation, el, vs och andra nischer. Samtidigt finns det många bra företag där ute som passar oss.

Jag kommer på närmare tio aktörer som vill köpa upp installationsbolag. Är det hård konkurrens?

– Nej, det finns många bolag där ute och lite konkurrens är bra. Ibland kan det vara ett problem om vi är ensamma för då vet inte säljaren om de får rätt betalt. Kan de jämföra med ett annat bud så vet de att vi betalar marknadsmässigt och vi kan prata om vi passar för varandra och vill ingå ett långt partnerskap.

FAKTA

Har jobbat som fotbollstränare

Namn: Daniel Kaplan.
Ålder: 49.
Familj: Fru och två tonårssöner, 15 och 17 år.
Bor: Lägenhet i Norra Djurgårdsstaden, Stockholm.
Utbildning: Examen från Handelshögskolan.
Karriär i korthet: Konsult, OMX, jobbat som inhyrd vd, har som entreprenör startat ett 40-tal bolag i olika branscher. 
Aktuell: Grundare och vd av Storskogen som förvärvat bolag, bland annat inom installationsbranschen.
Installationsbolag inom Storskogen: Stockholms rörexpress, Tepac, Växjö elmontage, Bergendahls El, Telarco, Syd Communication & Security, Stål och rörmontage, Elcom.
Vad är det första du gör på morgonen?
— Försöker väcka min yngste son — svårare än man kunde tro!
Ditt senaste hemmafix?
— Skruvade ihop sönernas nya skrivbord, annars har jag inte så bra fart i hemmaprojekten.
Vad ligger på ­nattduksbordet?
— En bok av Tom Clancy.
Dold talang?
— Har under tio år jobbat deltid som fotbollstränare. Har varit tränare i AIK, Djurgården och Svenska Fotbollsakademin.
Hur sportar du helst?
— Åker skidor. Annars blir det tyvärr mest gym, ­egentligen gillar jag ju bollsport mest.

Hur har utvecklingen sett ut i bolagen ni köpt?

– Bra eller i vissa fall väldigt bra. Till exempel har Tepac som utför stambyten haft ett fantastiskt år. Våra företag har varit förskonade från coronaproblem och gör ett bra år även i år.

Det verkar som om bolagen ska upp i en viss volym för att fånga ert intresse, eller?

– Ja, om det är ett bolag med fyra personer så är det inte mycket att bygga vidare på för oss, för om de överger bolaget finns inget kvar. Men då kan det lilla bolaget i stället gå upp i något av våra större bolag, som Tepac eller Bergendahls El. 

Vad är strategin framöver?

– Storskogen har växt med 80 procent om året och siktar på att ha en fortsatt god tillväxt. Installation är en av de branscher som är intressant. Men det allra viktigaste är att vi är den bästa ägaren på bolagsnivå, så att företagen når sin fulla potential med nöjda medarbetare och kunder.

Det har talats om börsen — kommer Storskogen att noteras?

– Ja, i år har varit ett svajigt år med USA-val och covid-19 men målet är en börsnotering när det passar. Då kan vi erbjuda bolagsägarna att bli delägare i Storskogen. Det finns ett stort intresse för det och vi märker att det också är positivt för utvecklingen i bolagen.

Till sist: Allt verkar gå så bra. Har du inte gjort några misstag?

– Jo, jag har gjort väldigt många misstag, det finns nog inte en enda grop jag inte ramlat i. Det är nog därför jag har blivit ganska bra på att driva bolag.