Logga in

Inkopplat på Youtube

Publicerad
18 dec 2019, 07:00

Till vardags är Sanna Immonen elektriker men snart också Youtuber för att locka unga till branschen.

– Jag tycker att det är viktigt att inspirera unga att söka elektrikeryrket, Man kanske kan tro att jobbet är enkelspårigt och jag vill vara med och visa att det inte är så. Det finns så mycket olika saker man kan göra, säger Sanna Immonen.

Sanna Immonen är servicetekniker på Jio Eltjänst i Älvängen utanför Göteborg. I Inkopplat får vi hänga med när hon, tillsammans med VVS-montören Martin Modin och influencern Hampus Hedström, besöker olika platser i Stockholm för att titta närmare på installationslösningarna.

– Vi har filmat på Tekniska museet, Oscarsteatern och Hammarbybacken och undersökt hur allt fungerar och hur mycket som ligger bakom. Det blir lite blandat humor och allvar, säger hon.

Video: Så fungerar de nya elanslutningarna i Värtahamnen – och så har de löst jordningen

”Mitt motto är att allt går och lösa.”
Sanna Immonen

Video: Vanligt elfel bakom många bränder

Sanna Immonen har jobbat som eltekniker i åtta år och uppskattar att det är fritt och omväxlande.

– Jag lär mig nytt varje dag, det är så många typer av installationer. Och det är kul att få hjälpa människor, de blir så glada.

Vilket är det roligaste jobbet du har gjort?

– Av alla roliga jobb är det ett jag minns särskilt. Vi var ute på en ö för att dra el i en sommarstuga. Det fanns ingen motortrafik där så vi, fick låna en fyrhjuling och promenera resten av vägen med utrustningen. Det var annorlunda.

Video: ”Skapa ett intresse bland unga att jobba med händerna”

Och det svåraste?

– Mitt motto är att allt går och lösa. Man får vara en problemlösare. Det är en del av utmaningen.

Målgruppen för kanalen är framförallt unga mellan 13 och 16 år, men även deras föräldrar, berättar Heléne Stors på Installatörsföretagen.

– Unga idag är väldigt medvetna, de är klimatintresserade och vill göra nytta. Våra branscher erbjuder unga en möjlighet att bidra till det klimatsmarta samhället genom exempelvis energieffektivisering, solcellsinstallationer eller att skapa en infrastruktur som möjliggör smarta hem.

Video: ”Kaliforniens stöd till vätgas kommer driva ned priset”

Inkopplat med Sanna Immonen, Martin Modin och Hampus Hedström sänds i sex avsnitt med start 18 december, Planen är att kanalen ska vara ett långsiktigt projekt som sträcker sig under mist två år.

Helene Stors– Under den perioden vill vi visa upp hela branschen. Då pratar vi dels discipliner såsom el, VVS, tele, sprinkler, ventilation men även olika funktioner som montör, installatör, tekniker, ingenjör, arbetsledare, projektledare, säger Heléne Stors.

FAKTA

Sanna Immonen

Ålder: 36 år
Arbetsplats: Jio Eltjänst, Älvängen
Bor: Lilla Edet