Logga in

Svårt för vuxna att omskola sig till installatörer

Publicerad
5 jul 2017, 09:44

Med kompetensbrist kommer bostadsbrist. Dagens utbildningssystem gör det svårt för den etablerade att yrkesväxla. IN föreslår öronmärkta platser, ny förordning och ett system för företagslärlingar för att få bukt på kompetensbristen.

ALMEDALEN 2017. Installatörsbranschen skriker efter folk, men det är nästan omöjligt för vuxna personer som inte är arbetslösa att utbilda sig till VVS-montörer eller elinstallatörer.

Bristen på elinstallatörer och VVS-montörer är akut i hela landet. Installatörsbranschen saknar runt 20 000 yrkesutbildade. Kompetensglappet gör att omkring 250 000 bostäder aldrig kommer att byggas på grund av brist på utbildad arbetskraft, enligt en ny rapport från Installatörsföretagen (IN).

– I dag skulle jag, utan problem, kunna fylla 10 000 platser i installationsbranschen, om jag hade 10 000 installatörer på avbytarbänken. Men det har jag inte, det har ingen, sa Jens Albrektsson, chef för kompetens och utbildning på IN, när han äntrade Samhällsbyggarnas scen på skeppet Blue Charm i Visby hamn på IN:s seminarium ”Så blir det lättare att byta karriär under arbetslivet”.

Det är inte lätt att yrkesväxla som vuxen, men badmästaren lyckades och stormtrivs nu som elektriker.

”Det är väldigt svårt att yrkesväxla i dag. Jag får många samtal från människor som vill börja jobba i installationsbranschen, men som inte lyckas komma in på Yrkesvux. I dag går platserna på Yrkesvux främst till personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Men de som redan är i arbetslivet måste också få möjligheten.”

Jens Albrektsson, chef för Kompetens och utbildning på IN

– Den snabbaste vägen in i installationsbranschen är yrkesväxling av personer som vill omskola sig i Yrkesvux. Efter tre terminer kan man komma ut och jobba som rörmokare eller elektriker, det är halva tiden jämfört med gymnasieutbildningen, konstaterade han.

Men det finns flera hinder på vägen som gör att det i princip är omöjligt för exempelvis en högskoleutbildad sjuksköterska att yrkesväxla till rörmokare. Det är minst sagt komplicerat för en person som inte är arbetslös och som har gått en högskoleutbildning att påbörja en yrkesutbildning.

Trots att viljan finns är det få som får chansen till yrkesväxling i vuxen ålder, men det finns vissa som lyckas. 

– Det är väldigt svårt att yrkesväxla i dag. Jag får många samtal från människor som vill börja jobba i installationsbranschen, men som inte lyckas komma in på Yrkesvux. I dag går platserna på Yrkesvux främst till personer som står väldigt långt från arbetsmarknaden. Men de som redan är i arbetslivet måste också få möjligheten, menade Jens Albrektsson, chef för Kompetens och utbildning på IN.

”Vi tar i stort sett alla våra VVS-montörer från den kommunala, förstklassiga Dragonskolan, som är toppenbra. Yrkesvux däremot fungerar i princip inte alls.”

Liselott Gustafsson, ägare till Gustafssons Rör i Umeå och Sundsvall och VVS-teamet i Kiruna

Regeringens bostadspolitiska löfte kommer inte kunna infrias. Här är varför.

Installatörsföretagen föreslår att följande tre punkter förverkligas för att råda bot på den galopperande kompetensbristen i branschen:

  1. Att 5 000 öronmärkta platser för installationssektorn inrättas på Yrkesvux.

  2. Att en särskild Yrkesvuxförordning antas som möjliggör yrkesväxling.

  3. Att ett system för företagslärlingar som stimulerar yrkesväxling inrättas.

Men det finns en hel del kritik mot dagens Yrkesvux-utbildning.

– Vi tar i stort sett alla våra VVS-montörer från den kommunala, förstklassiga Dragonskolan, som är toppenbra. Yrkesvux däremot fungerar i princip inte alls, sa Liselott Gustafsson, ägare till Gustafssons Rör i Umeå, Gustafssons Rör i Sundsvall och VVS-teamet i Kiruna.

Varför är det då så svårt att omskola sig till VVS-montör eller elinstallatör?

– Vi har byggt ett robust system för att ungdomar och arbetslösa ska kunna utbilda sig, däremot fungerar det överhuvudtaget inte om du redan har ett jobb, men vill byta bransch. Dels är de hushållsekonomiska marginalerna låga för en sådan yrkesväxling, dels finns det ingen som erbjuder en sådan utbildning, om du inte är arbetslös, svarade Jens Albrektsson.

Övertidsuttaget slår i taket, 20 000 montörer behövs.