Logga in

Solcellernas elproduktion upphör vid strömavbrott när växelriktaren slås av

Publicerad
22 feb 2019, 16:02

Vid strömavbrott – just när elen från solen behövs som bäst – slås växelriktaren av. Men det går att komma runt problemet redan i dag.

Det blir allt vanligare att privatpersoner skaffar solceller till sina bostäder, främst för att producera sin egen hushållsel men också för att sälja överskottet till sitt elbolag. På det sättet kan man använda elnätet som ”batteri” och köpa tillbaka energin exempelvis på nätterna när solcellerna inte producerar.

Upp till 50 procent värme istället för värmeförlust i ny svensk solcell

En av dessa ”mikroproducenter” är Johan Nordberg i södra Stockholm, som i höstas lät installera solceller på sin villa.

– Då berättade installatörerna för mig att när det blir strömavbrott slås växelriktaren av och solcellerna blir oanvändbara, för att ingen ström ska matas ut på nätet medan teknikerna är ute och jobbar med strömavbrottet, säger han.

Ny tjänst: Hur mycket solceller ska jag ha?

”Jag tycker det bör vara ett tekniskt lösbart problem”

Johan Nordberg, mikroproducent.

Johan Nordberg tycker att det känns ”extremt fånigt” att ha egen elproduktion som man inte får använda, just när den behövs som bäst.

– Särskilt när man tänker på det stora strömavbrottet i Norrtäljetrakten nyligen. Det är såklart vettigt att man inte ska riskera att skada dem som jobbar ute på nätet, men det borde finnas system som ger el till huset men garanterar att inget matas ut. Jag tycker det bör vara ett tekniskt lösbart problem, säger Johan Nordberg.

7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

”I dagsläget är det enklast att skaffa ett sådant dieselkraftverk som utvecklats för lantbrukare.”

Thomas Kållin, elinstallatör på Nepab, om vad som driva växelriktaren.

”Du kan dra isär kablarna och ljusbågen fortsätter elda”

Thomas Kållin, elinstallatör med företaget NEPAB (Nordic Energy Partner) i Örebro, har jobbat på den växande solcellsmarknaden i fem år. Han berättar att han ganska ofta får frågor om just detta.

– Det går absolut att ordna, men du måste ha ett reservkraftverk som ger ström med rätt spänning till växelriktaren, annars får du inte igång anläggningen. Och du måste ha en frånkopplare där du själv, manuellt, försäkrar dig om att ingen el går ut på nätet, säger Thomas Kållin.

Såvitt han vet finns inga sådana reservkraftverk specifikt framtagna för villaägare.

Kraven för att få skaffa solceller utan bygglov

– Det kanske kommer i framtiden i takt med att solceller för hemmabruk blir vanligare. Men i dagsläget är det enklast att skaffa ett sådant dieselkraftverk som utvecklats för lantbrukare. Godkända sådana kommer med brytare på lådan som garanterar att inget matas ut på nätet, säger Thomas Kållin.

Installationen måste också anmälas till nätbolaget.

– Men det sköter den behöriga installatören, tillsammans med det praktiska. Det här är inget man ska göra själv som privatperson, säger Thomas Kållin.

Installationsprofessorn varnar för solcellsbubbla

Vad kan det kosta?

– Priserna varierar väldigt, beroende på hur kraftiga doningar du behöver. Men som exempel kan en reservkraftsomkopplare på 16 ampere kosta från 10 000 kronor och uppåt.