Logga in

Vad är så magiskt med Plejd?

Publicerad
29 jan 2019, 06:00
| Uppdaterad
20 sep 2021

Nils Dahl har längtat länge efter Plejds nya gateway. ”Vi installerar många andra fina fabrikat också så jag vill inte svartmåla någon, men Plejd har helt klart marknadens bästa driftsäkerhet”. Håller du med?

I fjol hälsade vi på Nils Dahl, vd för Total El i Malmö. Då hade han installerat 3 000 Plejdprylar – men saknade en gateway. Vi slår en signal för att kolla läget.

ELSTUDION:
Plejd eller KNX – vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?

Hur har det gått?
– Jag fick en gateway i fredags som jag har testat hemma i helgen. Det är en helt magisk produkt. Nästa vecka startar kundleveranserna, och vi har 200 kunder på kö så nu blir det bråda dagar, säger Nils Dahl.

Vad är det som är så magiskt?
Hittills har Plejdprodukterna kunnat styras via Bluetooth när man befinner sig i hemmet. Nu kan du styra ditt smarta hem var du än befinner dig i världen, om det finns internet. Det blir som att ha det smarta hemmet på fickan. Du kan tända och släcka lampor, sätta på värmen när du är på väg till sommarstugan eller släppa in någon genom dörren till exempel.

”En jättesmart grej är att vi med gateway nu kan felsöka en anläggnings funktioner på distans om kunden godkänner det. Då slipper vi åka ut på en del enklare garantiärenden, som oftast kan vara rena handhavandefel.”

– Tekniken är dessutom extremt lätt att installera och driftsäkerheten är väldigt hög. Vi har jobbat med Plejd i två år, och efter att ha installerat flera tusen produkter med en felfrekvensen långt under 1 promille så är vi extremt nöjda. Vi installerar många andra fina fabrikat också så jag vill inte svartmåla någon, men Plejd har helt klart marknadens bästa driftsäkerhet, säger Nils Dahl.

Läs också:
”Som ett Apple för elektriker”

Fler fördelar för elektrikern?
– En jättesmart grej är att vi med gateway nu kan felsöka en anläggnings funktioner på distans om kunden godkänner det. Då slipper vi åka ut på en del enklare garantiärenden, som oftast kan vara rena handhavandefel, säger Nils Dahl.

Du låter ju nästan lyrisk?
Haha, det låter som om jag är Plejd, nästan lite löjligt. Men fjolårets artikel handlade om ifall elektriker riskerar att bli överkörda av Ikea och andra storspelare inom smarta hem. Och visst ska vi ha respekt för den konkurrensen, vi elektriker måste vara vaksamma och hänga med. Där ser jag Plejd som en skänk från ovan som gör att jag kan förverkliga folks drömmar. Ja, det låter kanske klyschigt. Men det betyder mycket att kunna styra sitt smarta hem från mobilen. Och med de gratisuppdateringar som kommer i framtiden blir det digitala ekosystemet verklighet, även för kunder med ”tunnare plånbok”, säger Nils Dahl.

Frågor och svar

Vad är Plejd?

System för smart belysningsstyrning baserat på en trådlös så kallad meshteknologi  där alla enheter pratar med varandra. 

Produkterna installeras av auktoriserad elektriker bakom befintliga lampknappar eller i elcentralen.

Belysningen kan sedan styras från den vanliga knappen eller via en app, och man kan skapa scenarion och schemalägga sin belysning.

Var kan Plejd användas?

Plejdprodukterna gör att du kan styra ditt smarta hem var du än befinner dig i världen, om det finns internet.

Det blir som att ha det smarta hemmet på fickan. Du kan tända och släcka lampor, sätta på värmen när du är på väg till sommarstugan eller släppa in någon genom dörren till exempel.