Logga in

”Som ett Apple för elektriker”

Publicerad
10 jan 2019, 09:38
| Uppdaterad
8 apr 2021

Uppstickarföretaget Plejd får tummen upp i Affärsvärldens aktieråd. Men det finns risker också för ”elektrikerbranschens älskling”.

Tidningen Affärsvärlden prisar Plejds snabba tillväxttakt och ger aktierådet ”köp” till sina läsare. Plejd kallas för ”elektrikerbranschens älskling”, och så här låter det när en icke namngiven elektriker lovordar universaldimmern, som underlättar hans installationsarbete.

Läs mer: Han installerade 3 000 plejdprodukter

– Vi är helt chockade över hur bra det är. Det är som ett Apple för elektriker. Dessutom är kunderna supernöjda, allt de vill ha finns i pucken.

Företagets smarta dimrar kan installeras bakom strömbrytare, kopplingsdosor och i elcentraler av en behörig elektriker. Dimrarna kommunicerar med varandra i ett mesh-nätverk och kan styras via en app. Inga kablar behöver dras i väggar eller tak.

”Vi är helt chockade över hur bra det är. Det är som ett Apple för elektriker.”

Anonym elektriker

Affärstidningen konstaterar att börsresan har varit angenäm sedan Plejd noterades på dåvarande Aktietorget i april 2016, kursen har stigit med drygt 230 procent.  En rejäl skjuts kom hösten 2017 då Plejd tecknade avtal med såväl högtalartillverkaren Sonos som HSB. Några månader senare köpte Schneider Electric 15 procent av aktierna och blev ny huvudägare. Planen är att Schneider ska distribuera Plejds produkter utomlands. Samtidigt växer Plejds sortiment.

Men det finns risker också. Den största är för tillfället en alltför låg produktionskapacitet, enligt Affärsvärlden. Företaget har tidigare haft problem med att leverera i tid, och konkurrenter som Phillips Hue och svenska Vadsbo flåsar i nacken.

Elstudion: Plejd eller KNX – vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?

Under hösten  börsfall  har Plejds aktiekurs fallit med 40 procent jämfört med toppnoteringen i april.  Men tidningens aktieråd lyder ändå: köp Plejd till hög risk.