Logga in

Elfelskalendern lucka 8: Skiftbyte i armaturfabriken

Publicerad
8 dec 2018, 06:00

”Jag installerade nya armaturer i en smörjgrop. När jag skulle testa dem så lyste bara fyra av tio armaturer. Då plockade jag fram ’faspennan’ och la emot en av armaturerna som inte lyste. Lampan indikerade på spänning.

Det var så jag förstod att fas och jord låg skiftat i någon av armaturerna som lyste, samt att alla armaturer som låg inkopplade efter denna var spänningssatta i godset. Efter lite skruvande upptäckte jag att en av armaturerna var felkopplad från fabrik, trådarna låg korrekt inlagda i ena änden av armaturen, men i andra änden låg fas och jord skiftade. Tur att ingen mekaniker befann sig i gropen vid tillfället!”

Anton Martinsson

Läs också: Spänningsprovare passar inte i de nya lamputtagen