Logga in

Elfelskalendern lucka 23: ”Det är ju inte roligt om det tar eld”

Publicerad
23 dec 2018, 06:00

På småtimmarna en helt vanlig natt, utan åska, gick larm om elavbrott i en kommersiell fastighet i centrala Helsingborg. En tandläkarklinik stod inför en morgon utan ström, oförmögen att ta emot patienter. Orsak: en utbränd elmätare, kolsvart av rök inuti kåpan.

– Min första tanke var att dåliga anslutningar orsakat kortslutningen på alla tre faser, men det fanns inget tecken på varmgång i ledarna. Det var bara inuti mätaren som det brunnit, säger elektrikern Fredrik Jeppe Jepsen som lagt upp bilden i Facebookgruppen Elfel.

Personligen har han inte sett något liknande tidigare och tycker att incidenten är oroväckande. En brand orsakad av elmätaren hade kunnat få tråkiga konsekvenser. I fastigheten finns boende och vårdlokaler där många människor vistas.

Läs mer: Elfelen bakom svenska bostadsbränder 

– Plastkåpan på mätaren uppfyller säkert krav på att vara självslocknande. Men man blir ändå orolig. Det är ju inte roligt om det tar eld, säger Fredrik Jeppe Jepsen.

Kommentarerna i Facebook-gruppen Elfel tyder på att händelsen inte är unik. ”Ser sånt dagligen” skriver en elnätstekniker. ”Råkade ut för detta själv för ett år sedan. Elektrikern från elnätsbolaget suckade bara och sa att det var en vanlig dag på jobbet”, lyder ett annat inlägg.

Läs hela artikeln om den utbrända elmätaren här

Läs också: ”20A på 1,5 kvadrat…. Vågat”