Logga in

Elfelskalendern lucka 20: En kund tyckte att det luktade bränt …

Publicerad
20 dec 2018, 06:00

Skarvklämmor har många fördelar, men ökar också risken för elfel.

I den här bilden från Facebookgruppen Elfel utmärker sig ännu en snabbkoppling av samma typ, men inte märke, som Elinstallatören rapporterat om tidigare. Bilden på skarvklämman med smält plast runtom kommer från ett hem i småländska Vittaryd.

En kund till en elinstallatör tyckte att det luktade bränt när hon körde diskmaskinen och torktumlaren samtidigt. Efter felsökning visade det sig att kabeln till diskmaskinen var skarvad med en snabbkoppling.

Se Elfelgrundaren Henric Hagberg prata brända snabbkopplingar i Elstudion 

Bland kommentarerna i Elfel föreslås överlast som en orsak till problemet, eftersom diskmaskin och torktumlare satts på samma fas. Det är dock inte det enda misstaget som begåtts här. Skarvklämman passar inte ihop med de kablar som används.

Läs hela artikeln om varför diskmaskinen brann här.

Läs också: ”Kan ha varit fel på laddaren men att det märktes först nu”