Logga in

Elfelskalendern lucka 16: Finn tre allvarliga elfel

Publicerad
16 dec 2018, 06:00

Skåpet är inte bara råddigt. Ser du de tre felen, som kan få allvarliga följder?

Apparatskåp med trassliga kabelhärvor är en vanlig syn på Facebookgruppen Elfel. Just den här bilden med rubriken ”Lite råddigt” lades ut av Tommi Peltonen. Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg konstaterar att det här är en vanlig situation för serviceelektrikern ute på fältet. Oavsett om det rör sig om ett uppdrag i en industri, ett lantbruk eller i en annan fastighet.

Läs mer: ”Men satan… farligt som faan!”

– Kunden ringer när något slutat fungera, och man åker ut och möts av denna syn när man öppnar dörren på skåpet. Man kliar sig i huvudet och tänker ”Vart ska jag börja?”, säger han.

– Kunden ringer när något slutat fungera, och man åker ut och möts av denna syn när man öppnar dörren på skåpet.

Jobbet underlättas inte av att det ofta saknas uppdaterad och aktuell dokumentation i form av ritningar och kretsscheman. När Henric Hagberg går till botten med det här skåpet hittar han inte bara slarv och avsteg från komponenters monteringsanvisning. Det finns även tre fel som han ser ganska allvarligt på, läs om dem här.

Läs också: ”Herren i huset skruvade på sig när jag frågade vem som installerat”