Logga in

Landstinget svarar om ”ofarlig hushållsel”

Publicerad
10 aug 2018, 15:26

Sjuksköterskan på 112 sa till elinstallatören Daniel Filipsson att “hushållsel är ofarligt” och ville inte skicka ambulans när hans 10-åriga dotter Julia drabbats av strömgenomgång. Men Daniel stod på sig.

”Jag delar uppfattningen att sköterskornas uttalande varit olämpliga.”

Så inleder Pehr Guldbrand, chefsläkare på Landstinget Dalarna det skriftliga svar vi får med anledning av att två sjuksköterskor sagt till Daniel Filipsson att hushållsel är ofarligt.

Vid det första tillfället handlade det om att sjuksköterskan på 112 inte ville skicka en ambulans. Daniel Filipsson som är elinstallatör och känner till farorna med starkström stod på sig och en ambulans skickades ut.

Framme på sjukhuset sa också en manlig sjuksköterska att det inte var någon fara eftersom det bara handlade om en olycka med hushållsel.

Läs mer: ”Jag har sett så många tragiska fall, omhändertagandet är otroligt viktigt”

Här är resten av svaret från Pehr Guldbrand på Landstinget Dalarna

“När det gäller uttalandet av en sjuksköterska på en vårdavdelning på Falu lasarett, är det svårt att i efterhand avgöra om det har varit uttalande allmänt om elsäkerhet, eller om det syftat på att det hade gått bra för barnet i den aktuella situationen och att man på så vis ville lugna barnet. Barnet fick ett adekvat omhändertagande med inläggning och EKG-övervakning tills man bedömt risken för komplikationer vara över.”

Läs mer: Han vill ändra vårdens bemötande av elolyckor