Logga in

Killarna skrek åt Linneas syster: ”dra din fitta i grus”

Publicerad
14 jun 2018, 09:54

Linnea Swartswe drar en direkt linje mellan våldtäktskultur och det sexistiska budskap på el- och energiprogrammets studentflak på Uddevalla gymnasium. Killarna skrek åt hennes syster: ”dra din fitta i grus”.

Linnea Swartswe fotade och filmade studentflaket från el- och energiprogrammet på Uddevalla gymnasium. Det var hennes syster Johanna som uppmärksammade texten “Dra fiffin i grus, vid drar el i h*rhus”. När Johanna reagerade på budskapet skrek killarna på studentflaket, till henne ”dra din fitta i grus”.

Linnea Swartswe– Jag hörde det inte själv, men jag såg på henne att hon blev jätteupprörd, ledsen och helt skakig, berättar Linnea Swartswe och fortsätter:

– Det är helt oacceptabelt att det här händer i Sverige. Budskapet är ett uttryck för en fruktansvärd kvinnosyn och ett stort bakslag för jämställdheten.

 

Läs mer: Amanda vill vaccinera sina elever mot machokultur

”Han säger att budskapet inte är riktat till någon enskild kvinna och att han aldrig skulle säga så till sin flickvän eller någon annan person. Problemet är att han stod på ett flak och hans kompisar skrek det till min syster utan att han eller någon annan reagerade.”

Linnea Swartswe

Linnea Swartswe har efter händelsen kommunicerat med en av killarna på flaket. Men han visar varken ånger eller förståelse för att det sexistiska budskapet skulle vara ett problem.

– Det var helt lönlöst att prata med honom, han kom med undanflykter och skyller på sina klasskamrater. Han ville inte förstöra den bästa dagen i sitt liv för att någon enstaka kan bli kränkt. Han säger att budskapet inte är riktat till någon enskild kvinna och att han aldrig skulle säga så till sin flickvän eller någon annan person.

– Problemet är att han stod på ett flak och hans kompisar skrek det till min syster utan att han eller någon annan reagerade. Ingen av föräldrarna reagerade och inte heller någon av de som stod runtomkring sade ifrån, säger Linnea Swartswe.

Diskussion i Elstudion om studentflaket i Uppsala 2017

”Om ingen på flaket vågar ifrågasätta de som skriker efter min syster, vem ska ifrågasätta när de killarna går på klubben och antastar en tjej? Kommer någon säga till när deras vän senare tar nästa steg och våldtar en kvinna?”

Linnea Swartswe

Både Linnea Swartswe och Johanna Swartswe har efter händelsen blivit hotade och hånade av män som hört av sig direkt till dem.

– Män har skickat meddelanden om att Johanna är en ”jävla feministfitta” och andra hånfulla, sexistiska och kvinnoförnedrande budskap, berättar Linnea Swartswe.

På Expressens Facebooksida där artikeln kommenteras är det många män som förminskar kränkningen. En person har fått 200 gillamarkeringar för en kommentar om att ett barn sagt “bajskorv” till honom, något som han alltså jämför den här händelsen med.  

Läs mer: ”Knarkluder” löd klottret

– Många ifrågasätter att budskapet har med våldtäktskultur att göra. Det finns en direkt koppling mellan våldtäkskultur och att skuldbelägga och håna en kvinna som berättar om en verbal kränkning eller ett kränkande budskap. Om ingen på flaket vågar ifrågasätta de som skriker efter min syster, vem ska ifrågasätta när de killarna går på klubben och antastar en tjej? Kommer någon säga till när deras vän senare tar nästa steg och våldtar en kvinna? Att ingen sa till när killarna skrek och skrev uttrycket är ett konkret exempel på hur samhället fungerar.

Läs mer: Därför är det viktigt med fler kvinnor

Vem tycker du ska agera för att det här inte ska hända igen?

– Ingen har ansvaret utom de här killarna själva. De är vuxna människor. Till dem kan jag bara säga att ni måste kunna ta kritik och tänka efter i stället för att gå i försvarsställning.

Vad säger du till de som säger att det här är på skoj?

– Det är inte roligt. Och det finns så mycket att skoja om. Det går hur bra som helst att skoja utan att kränka någon.

Vilket ansvar har skolan?

– Det är klart att skolan ska problematisera och prata om det här med sina elever. De måste ifrågasätta de som tycker att det här är roligt. För vem är det roligt? Det är inte chockerande att det bara är killar på det här flaket.

– Det är många som har sett budskapet. Föräldrarna har ett visst ansvar, den som kör lastbilen, alla syskon och släktingar som finns runtomkring som har sett det här, men inte reagerat. Men huvudansvaret har killarna själva. De är vuxna och behöver ta ansvar.

Läs mer: Kvinnor är hälften av slutanvändarna av elteknik