Logga in

“Det blev en oro, är jag inte välkommen?”

Publicerad
1 nov 2017, 16:53

Läraren på elprogrammet sa att det inte var någon idé med praktik för Pauline Holm. Hon skulle ändå inte få jobb som tjej.  Men idag, fyra år senare, är hon elektriker på samma företag hon var praktikant.

– Vi hade inte haft den här läraren så mycket, men han var ansvarig för att få ut oss elever på praktik. Jag hade själv tagit kontakt med ett företag om praktikplats och ville bara veta vilka datum som gällde. Det var då han sa att det inte var någon ide att göra praktik för mig eftersom det inte är så många som anställde tjejer.

– Jag frågade varför och han sa att det inte var så populärt att anställa tjejer. Han sa också att om det var el jag ville hålla på med kunde jag bli ellärare i stället.

”Jag fick praktik på Delta i Umeå och trivdes jättebra! Jag jobbar fortfarande på samma företag, men nu heter det Assemblin efter att vi blev uppköpta. Jag har aldrig behövt känna att jag är mindre värd på min arbetsplats.”

Du hade inte jobbat förut i elteknikbranschen. Vad tänkte du i det läget?

– Där och då blev jag ledsen! Det var inget svar jag hade förväntat mig och jag kände en oro över att inte bli välkomnad. Han var ju lärare och borde veta sådant här. Vad visste jag? Jag var ändå 22 år och de flesta av Dragonskolans elever är yngre än så. Om jag hade varit 16 när det hände hade jag kanske gett upp.

Hur gick det med praktik och fick du jobb?

– Jag fick praktik på Delta i Umeå och trivdes jättebra! Jag jobbar fortfarande på samma företag, men nu heter det Assemblin efter att vi blev uppköpta. Jag har aldrig behövt känna att jag är mindre värd på min arbetsplats.

Tog du upp vad läraren sagt till dig med skolan?

– Först gjorde jag ingenting. För jag trodde på honom. Men efter någon vecka sjönk det in. Då tog jag upp det med en annan lärare. Han reagerade och sa att det var tokigt det som läraren sagt till mig, men gjorde inget mer åt saken. När jag tog upp det med rektorn fick jag känslan att vi Komvuxelever nog mest uppfattades som ett problem. Jag ringde Komvux och de tyckte att det läraren hade sagt var dåligt. Men de gjorde ingenting.

En mamma till en tjej som gick ut Teknikprogrammet på Dragonskolan i våras, Terese Svedberg Björk, skrev ett uppmärksammat Facebookinlägg om sexism, våldtäktsskämt och ovilja från Dragonskolans ledning att se problemen. Vad tänker du om det här?

– Jag blir ledsen, frustrerad och arg över att skolan reagerar först nu. När det hände mig slätade de bara över det. De lyssnar inte på de unga utan det ska krävas att föräldrar och media ska blanda sig i. Då passar det att reagera.

Vad kan Dragonskolan lära sig av arbetslivet?

– De behöver hänga med i tiden. Det handlar inte om gamla eller unga lärare utan om lärare som är medvetna om hur det fungerar på en modern arbetsplats.

”Det ska räcka att prata med en person” Åza Hortell, tillförordnad gymnasiechef i Umeå, svarar om hur man ska bete sig som elev och när en utredning om kränkande beteende ska sättas in.

Elinstallatören söker fortfarande någon på Dragonskolan, Komvux eller Umeå kommun som kan svara på hur Paulines Holms fall sköttes.