Logga in

Utredningen om dödsolyckan i Tyfors läggs ner

Publicerad
12 mar 2018, 10:21

Två estniska montörer omkom vid en högspänningsolycka i Dalarna hösten 2016. Nu lägger åklagaren ner förundersökningen.

– Jag kan inte visa på att någon har begått ett brott, säger åklagaren Ann-Marie Helander till P4 Dalarna.

Det var i november 2016 som arbetsplatsolyckan inträffade i Tyfors i Dalarna. De båda estniska männen arbetade vid kraftbolaget Ellevios bygge av en ny kraftledning och omkom när de kom i kontakt med en spänningssatt 30 kilovolt kraftledning.

Arbetsmiljöverket utredde olyckan och drog slutsatsen att de misstag som begicks kan ha berott på språkförbistring och kommunikationssvårigheter.  Enligt utredningen var olyckan inte Ellevios fel, och företaget anmäldes därför inte för arbetsmiljöbrott.  Det är med bakgrund i den utredningen som även åklagaren nu har lagt ner sin förundersökning, rapporterar P4 Dalarna.

De båda männen var 59 och 23 år gamla och arbetade hos det estniska byggbolaget Leonhard Weiss Energy, som svenska Ellevio hade givit i uppdrag att bygga kraftledningen.

Läs mer: Efter Tyfors-olyckan: Är det ok med tolk vid elarbete?