Logga in

Så klarar du kylan: Kiruna-elektrikerns bästa tips

Publicerad
1 mar 2018, 12:54
| Uppdaterad
7 apr 2021

Klä på dig ordentligt – och jobba långsamt. Så klarar Kiruna-elektrikern  tufft vinterväder.

Kung Bore har tagit hela landet i ett ovanligt järngrepp. Men för Erik Isaksson i Kiruna hör strängt vinterklimat till vardagen. När Elinstallatören når honom på telefon mellan två jobb är det visserligen en skön dag: bara 5-6 minusgrader. Förra veckan var desto tuffare.

– Då var det kallare än 30 minus. Men när traktorn har plogat sönder motorvärmaren hos en kund kan jag inte säga att vi kommer till sommaren. Det är bara att rycka ut, säger Erik Isaksson, som är behörig installatör på Isakssons elektriska i Kiruna.

”När traktorn har plogat sönder motorvärmaren hos en kund kan jag inte säga att vi kommer till sommaren.”
Erik Isaksson, behörig installatör i Kiruna

Mer snö och kyla på hinderljusbyte på 72 meter:  ”Det är inte läge att klättra ner för att du inte hade rätt skruvmejsel med dig och tappar du en mutter så är den borta”

Den som fryser gör inget bra jobb. Erik Isakssons viktigaste tips är därför att klä sig ordentligt, exempelvis med en rejäl fleecetröja under jackan och arbetsvästen. Själv klär han sig i skoteroverall och pälsmössa om han ska jobba utomhus en hel förmiddag i kallt väder. Händerna kan vara knepigare att skydda.

– Att jobba med handskar på är jättesvårt. Allt tar mycket längre tid, som att skala kablar, säger Erik Isaksson.

När smågrejer ska hanteras åker handskarna av, kanske för att plocka upp en skruv ur fickan. Då kyls händerna ner snabbt. Erik använder ibland bomullsvantar med avklippta fingertoppar, men det räcker inte till i minus 30 graders kyla.

En annan utmaning är att kablar och annat materiel blir styvt och skört i kylan. Därför gäller det att jobba långsamt och försiktigt.

– Du får ta det lugnt och inte trycka till som på sommaren. Då spricker plasten, säger han.

Ibland använder han och kollegerna arbetstält med gasolvärmare, på jobb som tar några timmar. Men nyinstallationer sparar de i möjligaste mån till sommaren.