Logga in

“Privilegierade vita män hör av sig och förstår inte problemet”

Publicerad
5 feb 2018, 14:47

På förra Light+Building-mässan förekom lättklädda unga kvinnor som en del i reklamen för ljus- och elteknikprodukter. Det kritiseras i ett upprop inför årets mässa. “Jag vill inte använda deras produkter i mina projekt.”

– Ett företag hade inhyrd personal i stället för sin egen. Det var unga tjejer i korta tajta klänningar som var drillade att prata belysning. Jag har varit på Light+Building tidigare men 2016 var ett bottennapp med flera utställare som använde kvinnor som accessoarer till produkterna.

Det säger Frida Almqvist, ljusdesigner i Göteborg. Frida jobbar med ljus i offentliga miljöer så som gångtunnlar, parker och lekparker. Hon har tagit initiativ till ett upprop i tidningen Ljuskultur mot sexism på Light+Building inför årets mässa 18–23 mars.

– Jag vill inte skriva in produkter som marknadsförs med kvinnor som accessoarer. För mig känns det ungefär som om jag visste att ett företag använder barnarbetare i Kina. Jag skulle inte vilja ha med de produkterna heller.

L+B 2016:  Vem digitalisera hemmen?

Vilket ansvar har svenska företag på en tysk mässa?

– De har ett jättestort ansvar. Jag vet att Tyskland ligger efter på jämställdhetsområdet men de svenska tillverkare som är med måste signalera att det här beteendet är från stenåldern. Lättklädda kvinnor har inget med produkterna att göra.

Frida Almqvist skriver nu i uppropet att hon vill slippa objektifiering av kvinnor. Hon vill i stället se kunniga inom området stå för kommunikationen kring de produkter som presenteras, det förmedlar trovärdighet i en växande bransch som fler och fler kvinnor blir en del av. På förra L+B var bra bemötande inte en självklarhet.

L+B 2016: Nu kan du installera KNX från en smartphone

– Det hände flera gånger att jag eller kvinnliga branschkolleger till mig ställde frågor om produkter i montrar vi besökte. I stället för att svara oss vänder man sig till våra manliga kolleger, trots att det var jag som ställt frågorna!

Ett fyrtiotal personer har skrivit under uppropet som avslutas med ”Privilege is when you think something is not a problem because it’s not a ­problem to you personally.” av författaren David Gaider. Trots det är det just den privilegierade gruppen som ifrågasatt uppropet.

– Tyvärr är det en del privilegierade vita män som inte alls förstår vad problemet är. Men det har också varit många hejarop, säger Frida Almqvist.