Logga in

Elolycka på gymnasium: elev allvarligt skadad

Publicerad
9 feb 2018, 11:09

En gymnasieelev i Malmberget skadades allvarligt när han drabbades av en strömgenomgång vid en felsöknings-övning.

Olyckan inträffade på torsdagsförmiddagen på Välkommaskolan i Gällivare kommun. Eleven som går på el- och energiprogrammet fick elström genom kroppen vid en laboration. Det rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

– Det var under någon form av felsökning som han fått ström genom kroppen. Så vitt jag vet handlar det om en ren olyckshändelse, säger Bert-Olov Ström, gymnasiechef vid Lapplands gymnasium, till SVT Nyheter Norrbotten.

Eleven fördes i ambulans till Gällivare sjukhus där han vårdas på intensivvårdsavdelningen. Hans skador är allvarliga, men tillståndet är stabilt, uppger Region Norrbotten.

Polisen har genomfört en undersökning på platsen och har upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka. Samtidigt tillsätter Lapplands gymnasieskola en egen utredning. 

Läs mer: 20-åring överlevde elolycka i ställverk

Många elever är skakade av händelsen och erbjuds stödsamtal.

– Det går inte att sätta ord på det här. Det är fruktansvärt och vi känner naturligtvis väldigt starkt för den drabbade eleven och även för hans kamrater och den personal som var inblandad. Dessbättre är det här ovanligt, men varje olycka är en för mycket, säger Bert-Olov Ström till Norrländska Socialdemokraten.