Logga in

“Vår lönsamhet är högre än branschens”

Publicerad
30 nov 2017, 10:46

RA-gruppen, Robert Alrikssons koncern med företag i och omkring Västerås, meddelade i veckan förvärvet av Heby-företaget Inez Johanssons elektriska. För Elinstallatören berättar han hur han får med banken på förvärvsresan.

Elinstallatören träffade Robert Alriksson 2013 när han precis påbörjat bygget av sitt västmanländska elimperium. Då var omsättningen 45 miljoner kronor. Med veckans köp av Inez Johanssons elektriska i Heby blir den estimerade årsomsättningen 160 miljoner kronor. Men Robert Alriksson har bara kommit halvvägs till sitt mål 2020: 300 miljoner kronor ska RA Gruppen omsätta då. Men för att komma dit köper han inte vilka bolag som helst.

”Vi har generellt något högre lönsamhet än snittet i branschen. Och vi får ihop ekonomin i de bolag vi förvärvar. Med kundnöjdhet, effektivitet och lönsamhet så kommer också tillväxten.”

Robert Alriksson, vd och ägare till RA Gruppen.

– Vi tittar på marknadsledande bolag. Och vi vill inte vara den våta filten när vi köper utan tillföra ett lager. Bolagen lever vidare och vi ändrar bara affärssystem, inköpssystem och inför vårt arbete med personalutveckling.

Robert Alriksson är ensam ägare till RA Gruppen och förvärvsresan är till stor del självfinansierad och resten med banklån. En bra bankkontakt är det som krävs berättar han, men hur får man en sådan?

– Vi har generellt något högre lönsamhet än snittet i branschen. Och vi får ihop ekonomin i de bolag vi förvärvar. Med kundnöjdhet, effektivitet och lönsamhet så kommer också tillväxten. Vi jobbar också mycket med synergier och kostnadsbesparing i form av gemensamma system och möjlighet att aktivt arbeta med inköp.

RA Gruppen är omsättningsmässigt tunga mot detaljhandel och livsmedel och då både inom service och nybyggnation. Segmentet uppskattar Robert Alriksson till 30-35 procent av omsättningen. Industri och automation utgör 10-15 procent. Men företaget täcker även service, entreprenad, nationell entreprenad. I de bolag man äger i Arboga, Ransta och nu senast Heby är man heltäckande för ortens behov.

Bolagets plan är att bibehålla lönsamheten men också växa omsättningsmässigt till 300 miljoner kronor år 2020. Med köpet i Heby är företaget halvvägs mot sitt omsättningsmål. Robert Alriksson får ofta samtal om förvärv, men alla bolag som är marknadsledande är inte intressanta.

– Vi ser framför oss förvärv inom 1,5 timmes resväg från Västerås. Det är för att vi snabbt ska kunna hitta synergier. För att kunna samverka och bidra till varandras verksamhet måste det var görligt att åka dit. Det är lättare att bära företagskultur på det avståndet. I ett längre perspektiv ser vi att upptagningsområdet växer.

Utveckling av personal är ett ämne som Robert Alriksson talar varmt om.

– Det är allt från de små sakerna som att vi går på after work till de större som att vi träffas hela företaget en gång om året och stänger ner produktionen helt i två dagar för att kunna prata om vart vi är på väg.

Du har tidigare sagt att du tror på mångfald på arbetsplatsen och ni har några tjejer som jobbar som elektriker. I spåren av metoo och uppropet i byggbranschen mot trakasserier och kränkningar, hur tycker du att elteknikföretag ska motverka sådant och bli mer attraktiva arbetsgivare?

– Det kanske inte är det smartaste att sätta en tjej på de allra tyngsta jobben. Å andra sidan finns det jobb eller kunder där det är en fördel att det är en tjej som kommer. Om man får vara lite fördomsfull så kanske tjejer är lite mer noggranna.

– Det är viktigt att se till individ och kompetens och inte till etnicitet, kön eller sexuell läggning. Det finns fortfarande en förväntan om hur en elektriker ska se ut. Och många gånger hamnar fokus på problem istället för på möjligheter när något är utanför “normen”.