Logga in

“Det ska räcka med att prata med en person”

Publicerad
2 nov 2017, 11:09

Pauline larmade till två rektorer och en lärare men ingen reagerade. Åza Hortell, tillförordnad gymnasiechef i Umeå kommun har inte hört talas om Pauline Holms fall. “Det ska räcka att gå till en person för att en utredning ska startas”.

Pauline Holm fick höra från en lärare på Dragonskolan där hon gick elprogrammet på Komvux 2013 att det inte var någon idé för henne att gå ut på praktik eftersom hon ändå inte skulle få jobb inom el som tjej, eftersom företagen inte vill anställa tjejer. Efter en vecka av oro pratade hon med rektorn på Dragonskolan, en lärare och rektorn på Komvux utan att några åtgärder vidtogs.

Hur många ska man som utsatt elev behöva prata med?

– Det ska räcka med att prata med en person för att en utredning om kränkande behandling ska startas, det är reglerat i skollagen.

Det säger Åza Hortell, tillförordnad gymnasiechef på Umeå Kommun. Hon säger också att den som inte får respons ska vända sig till Skolinspektionen.

– Är det så att man inte blir lyssnad på inom skolväsendet så uppmanar vi elever oavsett om det är på komvux eller gymnasiet att det är till Skolinspektionen de ska vända sig, säger Åza Hortell.

Förra veckans larm på Facebook från Terese Svedberg Björk går ut på att responsen från rektor på problemen på Teknikprogrammet på Dragonskolan har gått ut på att lägga locket på. Pauline Holm fick heller ingen respons när hon larmade trots att hon vände sig till tre olika personer. Är det här ett sammanträffande eller ett mönster?

– Det kan jag inte kommentera eftersom jag inte hört talas om det här ärendet.