Logga in

Praktik ingen idé för Pauline – skulle inte få eljobb ändå

Publicerad
31 okt 2017, 16:45

Vittnesmål om sexism på Dragonskolan i Umeå har fått stor uppmärksamhet. När Pauline Holm gick elprogrammet sa en lärare att det inte var nödvändigt för henne med praktik eftersom hon ändå inte skulle få något jobb som tjej.

Pauline Holm läste elprogrammet på Dragonskolan via komvux för fyra år sedan och skulle ut på praktik när hennes lärare sa till henne att det det inte var nödvändigt. Hon skulle ändå inte kunna få jobb som inom el som tjej. Det berättar hon för Svt Nyheter Västerbotten.

– Först blev jag paff, jag kände mig så himla nedtryckt av honom. Sedan blev jag arg och kände att jag ville motbevisa honom, säger Pauline Holm.

När hon uppmärksammade rektor och andra lärare om hur hennes lärare bemött henne så upplevde hon inte att hon blev tagen på allvar.

– De pratade aldrig ens med läraren, säger hon till Svt.

 Sexismen på Dragonskolan har uppdagats i samband med metoo-kampanjen i sociala medier där kvinnor vittnar om sexuella trakasserier, kränkningar och sexuellt våld. Först ut att prata om kulturen på just Dragonskolan i Umeå var Therese Svedberg Björk vars facebookinlägg på en vecka ( det publicerades 25 oktober) delats 17 900 gånger.

Facebookinlägget handlar om hennes dotter Tina Björk och hennes tre kompisar som under hela gymnasietiden på Dragonskolan fått utstå kommentarer, kladdande klasskamrater och lärare som försvarar åsikter om att våldtäkt är något som kvinnor måste acceptera.

Tjejerna berättar i bland annat TV4 Nyhetsmorgon, Aftonbladet och Sveriges Radio om vad de varit med om och hur skolan undlåtit att agera.

Nicklas Wallmark, gymnasiechef i Umeå kommun säger till Svt att alla i organisationen nu måste vara självkritiska och att politiker, tjänstemän och rektorer har träffats för att hitta strategier för hur man ska jobba med problematiken kring sextrakasserier.

– Alla måste granska vad man har gjort och vad man skulle kunna ha gjort bättre. Alla måste måste ta ett ansvar för att uppföra sig korrekt, säger Niklas Wallmark till Svt Västerbotten.

Pauline Holm säger att händelserna i vittnesmålen bottnar i dålig kvinnosyn hos lärare på Dragonskolan.

– Jag tror att det här beteendet kan fortsätta eftersom det inte bli några konsekvenser för lärarna, säger hon till Svt.

 Fyra anmälningar till Skolinspektionen har gjorts med anledning av de uppmärksammade fallen.