Logga in

Experimentvilla i Skellefteå ska klara vintern med egen el

Publicerad
23 okt 2017, 10:14
| Uppdaterad
25 feb 2021

“När förutsättningarna är som sämst i Skellefteå kan det vara så lite som noll soltimmar”. I december börjar en villa på 150 kvadratmeter byggas som ska klara vintern i norra Sverige utan hjälp från el- och fjärrvärmenät. Villan ska drivas av ett eget energisystem. 

Den soldrivna villan på cirka 150 kvadratmeter börjar byggas i december på Vitberget i norra Skellefteå. Huset kommer att få all sin el och värme från ett energisystem bestående av solceller, batterier, vätgas och bränsleceller. Under sommaren samlar huset solenergi och överskottet lagras för att kunna användas under vintern. Ingen anslutning görs till el- eller fjärrvärmenäten.

Energisystemet är framtaget i nära samarbete med Hans-Olof Nilsson som själv byggt ett uppmärksammat självförsörjande hus i Göteborg.

Planen är att villan på Vitberget ska sättas på och stängs av med bara en knapp. Garaget blir husets egen energicentral, där energin automatiskt omvandlas i olika former utifrån husets aktuella behov.

Därför ska du bry dig om Nest

– När förutsättningarna är som sämst i Skellefteå kan det vara så lite som noll soltimmar, mörkt och väldigt kallt. Det är alltså en väsentligt större utmaning att bygga ett fossilfritt, självförsörjande hus i norra Sveriges klimat än att göra det längre söderut, säger Christoffer Svanberg, chef affärsområde affärsinnovation vid Skellefteå Kraft.

Energibolaget står bakom ”Zero sun project”, som kallas ett realtidsexperiment. När huset byggts klart i juni nästa år ska det bli möjligt för allmänheten boka in sig för att bo i huset.

Huset är en standardmodell från hustillverkaren Derome. Byggdelarna tillverkas av dotterbolaget A-hus i en fabrik i Anneberg utanför Kungsbacka, söder om Göteborg, och transporteras därifrån till Skellefteå på lastbil.

Nio saker du kanske inte visste om installation av solceller

Faller experimentet väl ut kan det hjälpa regeringen att nå sitt mål om att Sverige ska ha 100 procent förnybar energiproduktion år 2040. Den samlade effekten om nära 10 000 miljoner kilowatt från kärnkraften ska fasas ut. Det kräver troligen ökad effekt i vattenkraften, parallellt med att sol och vind byggs ut ytterligare.