Logga in

”Det kändes som jag redan var bäst i världen”

Publicerad
15 okt 2017, 13:02

Yrkes-VM är i full gång i Abu Dhabi. I år har reglerna ändrats  – och de svenska elektrikerna har större chans än någonsin att kamma hem medaljer.

Yrkes-VM 2017 invigdes på lördagskvällen med pompa och ståt i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. Landslag från närmade 60 länder tågade in nationsvis på utomhusarenan i den fuktiga värmen viftandes med flaggor. I det svenska landslaget finns 27 personer, däribland Simon Franzén som tävlar i telekomgrenen. Han beskriver invigningsceremonin som riktigt mäktig.

– Det kändes som jag redan var bäst i världen, säger han.

Och faktum är att både Simon Franzén och Robin Stattin, som tävlar i elinstallation, har större chans än vanligt i årets Yrkes-VM. Orsaken är en regeländring.

”Det ökar absolut chanserna för Sverige.”

Oskar Sjögren som är domare och coach i teleteknik.

Tidigare år har tävlingsuppgiften varit känd i förväg, vilket har gynnat asiatiska länder som Japan och Korea. Deras deltagare får stor uppbackning och kan träna på heltid, medan de svenska tävlande har ett vanligt jobb att sköta vid sidan av träningen. Mycket riktigt brukar de asiatiska länderna kamma hem många medaljer.

Men i år har tävlingsuppgiften hållits hemlig i installationsgrenen. Starten försenades dessutom, och tävlingen var inte igång vid lunchtid på söndagen eftersom det saknades materiel. Förseningen stressade inte Robin Stattin.

– De asiatiska länderna verkar däremot lite nervösa. De vill veta exakt vad de ska göra och ha ett schema att gå efter. Nu är läget mer som det brukar vara när vi jobbar hos kund hemma i Sverige, säger han.

I telekomgrenen har fyra av de fem uppgifterna hållits hemliga inför årets VM.

– Det ökar absolut chanserna för Sverige, säger Oskar Sjögren som är domare och coach i teleteknik.

Telekomtävlingen kom igång som planerat och den första uppgiften visade sig vara en nätverksinstallation för företag.

– Jätteskönt att vara igång. Äntligen. Nu är det jättekul att få visa vad jag kan, sade Simon Franzén när han lämnade sin tävlingsplats för en lunchpaus.

Yrkes-VM 2017 är den 44:e upplagan av the WorldSkills Competition, som är tävlingens internationella namn. Totalt väntas runt 1 300 unga yrkespersoner från 58 länder delta i årets Yrkes-VM. De tävlar i 52 olika yrken. Dessutom väntas fler än 100 000 besökare följa tävlingen på plats i Abu Dhabi.

WorldSkills Sweden, som ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande, är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten.