Logga in

Elgrossist blir svensk distributör till Nest

Publicerad
5 sep 2017, 08:34

Selga och Storel blir återförsäljare av brandvarnare och övervakningskameror för hemmet från Google-ägda Nest. Men till skillnad från de två andra utvalda distributörerna, Clas Ohlson och Elgiganten, hoppas Rexel nå elinstallationsbranschen och få dem att utbilda sig till Nest Pro-installatörer.

– Även om Nests produkter går att installera själv tror vi att många ändå kommer vilja ta hjälp av en installatör.

Det säger Martin Cederström, på elgrossisten Rexel som äger butikskoncepten Selga och Storel som per den 1 september börjar sälja Nests produkter. Google-ägda Nest samarbetar med installatörer i USA och Rexel kommer anordna utbildningar för att installatörer även i Sverige ska bli Nest Pro-installatörer. Produkterna går visserligen att installera själv, de är trådlöst styrda och gränssnittet är lätt att begripa. Men eftersom det behövs el framdragen så finns det pengar att tjäna för installatörer. Det kan behöva dras både ström och förlänga nätverket med en repeater för den som vill ha en kamera på garageuppfarten.

Därför ingår Bravida avtal med Raybased : ”Det trådbundna är lite för utbrett”

 

Så, vad är grejen, varför ska man ens bry sig om de här produkterna?

– Ta deras brandvarnare. Istället för att du har en knapp som du kan testa batteriet med (inte rökdetektorns funktion) så testar den sig själv 400 gånger per dygn. Den ger en förvarning i din app en månad innan batteriet tar slut. Istället för en givare har det två. Den kan känna om det är ånga och inte rök och den känner skillnad mellan rök och eld. Det handlar om många sådana omtänksamma funktioner som en vanliga brandvarnare inte har. Dessutom talar den till dig och du kan övervaka och styra den via din Nest-app.

Nest startades av två tidigare Apple-ingenjörer 2010 och det bolagets omsorg för detaljer finns också hos Nests produkter enligt Martin Cederström.

– Det är lite som när man öppnade sin första Iphone.

Är Nest en konkurrent till KNX?

– Tvärtom! jag tror att KNX kommer gynnas av det här. Dels finns KNX inte inom segmentet säkerhet. Dels är säkerhet ett bra insteg för smarta hem. Det här är något som marknaden kan behöva för att utbilda konsumenterna om vad som finns.

Läs mer: ”Trådlöst har vunnit om tio år”