Logga in

Svanström svarar på kritiken mot Fuskbyggarna

Publicerad
30 aug 2017, 14:28

Programmets elektriker Håkan Svanström kritseras efter programpremiärens felsägning hur en jordfelsbrytare fungerar. Efter andra programmet har debatten om Svanströms elkunskaper fortsatt. Nu svarar han på kritiken.

– Det här är sånt som händer under stress.

Håkan Svanström sa fel om jordfelsbrytare i säsongspremiären av TV4:s program Fuskbyggarna den 22 augusti. I programmet säger Håkan Svanström att jordledningen till ett vägguttag inte var inkopplad och att det gjorde att jordfelsbrytaren inte skulle lösa ut.

– Jag kan bara skylla på stress, givetvis vet jag hur en jordfelsbrytare fungerar.

”Han har ju varit mer förbannad på oss under inspelningen av Fuskbyggarna. Jag hoppas han blir argare under resten av säsongen.”

Håkan Svanström om programledaren Anders Öfvergård.

Vad var det som hände?

– Vi gör en mängd omtagningar, rummet är fullt av produktionspersonal, stressnivån är hög och klippet som väljs ut i ett klipprum flera månader senare är inte alla gånger det bästa eller mest korrekta. Jag får aldrig möjlighet att kolla innan det sänds så att de valt rätt klipp.

Analys: Därför får Svanström så mycket stryk

Första avsnittet av Fuskbyggarna som sågs av 950 000 personer handlade om flygvärdinnan Laura som vill ge sina föräldrar en rejäl uppgradering av villan men istället råkar ut för en fuskbyggare. Enligt programmet har byggaren satt i system att lura både kunder och hantverkare på pengar. En annan kommentar som programmet fått är att Anders Öfvergård, känd för sitt hetsiga humör, var alldeles för snäll. Håkan Svanström håller med.

– Han har ju varit mer förbannad på oss under inspelningen av Fuskbyggarna. Jag hoppas han blir argare under resten av säsongen, säger Håkan Svanström.

Så bygger Håkan Svanström sin affärsidé på uppmärksamhet i sociala medier

”Jag tycker att kritiken har fått orimliga proportioner. Man häver ur sig kommentarer utan att ha alla fakta. Jag har haft behörighet i 30 år och hade jag inte haft ordning och reda skulle jag aldrig ha blivit utvald av Nordisk Film och TV4 att vara med i programmet.”

Håkan Svanström, Svanströms El & VVS.

Digital dvärgbrytare bryter jättesnabbt

Efter andra programmet av Fuskbyggarna satte en facebooktråd igång om Håkan Svanströms kompetens som elinstallatör. Tråden i Facebookgruppen “Inget elfel men…” handlar om placeringen av en strömbrytare utanför ett badrum. Varför sattes strömbrytaren utanför rummet och dessutom på “fel” sida av dörren?

– Badrummet är litet. Mindre än man uppfattar på tv. Direkt till höger står en varmvattenberedare, direkt till vänster finns handfat och badrumsskåp. Eftersom vi gör både el och vvs i programmet så vet jag att den högra väggen är full av vattenrör. Det går rör i rör där. Och under finns en lucka som inte visas i programmet. Det går alltså inte att fälla in dosor i den väggen. Dessutom ville Tewelde ha det infällt. Jag visade alla möjligher för honom, men han var bestämd med att han ville ha en infälld brytare.

Vad tycker du om debatten som blivit?

– Jag måste säga att jag blir förvånad över kritik där man inte har någon fakta om förutsättningarna. Sen har vi fått en otrolig ökning av trafiken till vår webbplats och massor av förfrågningar om jobb, så på det viset är den här debatten superpositiv för oss.

 

Missade du när Svanström pratar om senaste säsongen av Fuskbyggarna i senaste Elstudion?  Spola fram till 4:30