Logga in

Därför dröjer Tyfors-utredningen

Publicerad
11 aug 2017, 15:44

För nio månader sedan omkom två estniska män vid en elolycka i Dalarna. Men Arbetsmiljöverkets utredning är ännu inte klar.

Det var i början av november i fjol som arbetsplatsolyckan inträffade i Tyfors i Dalarna. De två männen arbetade i en skylift och omkom när de kom i kontakt med en spänningssatt 30 kV kraftledning.

Männen, 59 och 23 år gamla, var hemmahörande i Estland och arbetade vid Ellevios bygge av en ny kraftledning mellan Fredriksberg och Lesjöfors, en sträcka på cirka 30 km. 

Arbetsmiljöverket undersöker nu vilket ansvar som svenska Ellevio kan ha som byggherre. Men utredningen ser ut att dra ut på tiden. Det rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

– De har varit på plats i Estland och pratat med det estländska företaget om hur man skulle hantera arbetsmiljön, men vi är undrande om hur mycket det estniska företaget kunnat tagit till sig av de utbildningar man måste ha. Det ska vi diskutera med Ellevio, säger Paul Keenan på Arbetsmiljöverket.

Obekräftade uppgifter säger att personen som skulle fungera som tolk och samordnare inte fanns på plats när olyckan skedde, enligt SVT Nyheter Dalarna. Arbetsmiljöverket kan inte kommentera den uppgiften på grund av förundersökningssekretess.