Logga in

Största solcellsanläggningen i norr

Publicerad
18 apr 2017, 16:09

Över 7 000 kvadratmeter solceller ska monteras på taket till företaget Lindbäcks byggs nya fabrik i Piteå. Det blir den hittills största takanläggningen i norra Sverige.

I december är det tänkt att den 7 250 mstora solcellsanläggningen ska stå klar på taket till en ny husfabrik på Haraholmen i Piteå. Målet är att solcellerna ska täcka hela elbehovet, utslaget över året, för driften av företaget Lindbäcks byggs produktionsanläggning för flerbostadshus. Under sommarhalvåret säljs överskottselen till Pite Energi, som även levererar solcellerna.

Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks Bygg

– Vi vill tillhandahålla bostäder så rationellt som möjligt, med så litet klimatavtryck som möjligt, och då tänkte vi att det här var en bra idé, säger Stefan Lindbäck, vd på Lindbäcks bygg.

Målet är att all energi som krävs till den 40 000 kvm stora husfabriken ska vara förnybar. Uppvärmningen kommer att ske med spillvärme från en närbelägen industri. Företaget siktar på certifieringen Miljöbyggnad Silver för fabriken.

 

Solcellerna får en sammanlagd effekt om 1 100 kWp och beräknas ge cirka 800 000 kWh per år. De placeras på det nästan platta taket som kommer att luta en aning mot söder. Solcellerna monteras med 30 graders lutning mot varandra, som i ett sadeltak, med ena sidan mot öster och den andra mot väster. På så vis tas maximalt mycket solljus tillvara under sommarens långa dagar.

Lindbäcks fabrik där taket ska täckas av solceller.

Preliminär återbetalningstid för solcellerna är 23 år, men det beror i hög grad på elpriset.

– Det kanske kan bli en bra affär om elpriset går upp. Men framförallt känns det bra när man går och lägger sig på kvällen. Vi har bara ett jordklot, säger Stefan Lindbäck.

För energibolaget Pite Energi handlar det om att möta kundernas efterfrågan och om utveckling av nya affärsmodeller.

Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi

– Det är viktigt att visa att vi tar ansvar för miljö och hållbarhet. Därför har vi ett strategiskt beslut på att all el vi säljer till våra elhandelskunder ska vara förnybar. Vi följer även utvecklingen av energilagring med stort intresse, säger Anders Ådemo, marknadschef hos Pite Energi som har levererat solcellsanläggningar sedan 2011.

Den allra största solcellsanläggningen på tak i Sverige finns för närvarande i Helsingborg – på Väla köpcentrum. Sedan förra året finns där cirka 7 600 m2 solceller på taket.