Logga in

Mest ris till budgeten

Publicerad
18 apr 2017, 15:49
| Uppdaterad
24 feb 2021

BUDGET 2017. Regeringens vårbudget får hård kritik från byggbransch och företagare.
– En nitlott för små och medelstora företag, menar Björn Wellhagen på Sveriges Byggindustrier (BI).

I morse presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Reaktionen har inte låtit vänta på sig. Framför allt är det förändringarna av de så kallade 3:12-reglerna som risas.

Björn Wellhagen på BI är en av de argaste kritikerna.

– Sveriges Byggindustriers små och medelstora företag är helt avgörande för regeringens bostadsmål på 700 000 nya bostäder före 2025. Tyvärr är försämringen av 3:12-reglerna företagarfientlig och bekräftar att regeringen inte fullt ut förstår fåmansbolagens betydelse, menar han och tillägger:

– Villkoren för fåmansbolag blir radikalt sämre genom förändringen av 3:12-reglerna. Finansministern underskattar risktagandet som det är att starta och driva mindre bolag i byggbranschen.

Orsaken till BI:s och andras upprördhet är att inkomst av kapital likställs med inkomst av tjänst. Regeringen räknar med skatteintäkter på tre miljarder kronor skatten när skatten på fåmansbolagens kapitalinkomster höjs från 20 till 25 procent.

Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi menar att regeringens vårproposition är en glädjekalkyl.

– I ett starkt konjunkturläge behöver finanspolitiken vara ansvarsfull, samtidigt som regeringen borde ta tillfället i akt och genomföra nödvändiga åtgärder för att förbättra villkoren för företagande och arbete. Ekonomistyrningsverkets senaste prognos visar att det inte finns något reformutrymme för 2018, menar hon.

Allmännyttans organisation Sabo är inte heller särskilt positivt inställd till vårbudgeten.

– Vårbudgeten saknar nya förslag för en bättre hyresmarknad, anser Anders Nordstrand, vd på Sabo.

Organisationen Företagarna gör också tummen ner för budgeten som man kallar för ”näringsfattig”.

– Tyvärr är regeringens ekonomiska vårproposition ännu en budget som saknar näringslivspolitik. I stället blir det ytterligare skattehöjningar och kostnadsökningar som kommer att slå direkt mot jobbskaparna, alla landets småföretag, säger Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna.

Men miljörörelsen är ganska positiv. Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens halvmiljardsatsning på Klimatklivet.

– Utöver det har i stort sett inga förslag på klimat, energi och transportområdet tagit sig in i budgeten. Vi saknar flygskatt, bonus-malus, kilometerskatt med mera i vårbudgeten. Regeringen bör öka tempot på transportsidan. Klimatet väntar inte, säger Johanna Sandahl, ordförande i Naturskyddsföreningen.