Logga in

”Grillade gnagare inte de viktigaste elfelen”

Publicerad
14 sep 2016, 10:01

Mycket som publiceras i Facebookgruppen Elfel är inga fel. Och då menar jag inte de bilder som vi administratörer rensar bort. Ett återkommande tema är bilder som visar effekten av dålig planering eller dåligt samarbete mellan olika yrkesgrupper. Ännu oftare kommer bilder på fula installationer upp. Är fulheten isbergets topp? Det som får oss att upptäcka att installationen inte är gjord av en yrkesperson. Det må vara hänt, men sällan vet vi med säkerhet. Och asymmetrisk klamring är faktiskt inget brott.

Mycket som publiceras i Facebookgruppen Elfel är inga fel.

Och då menar jag inte de bilder som vi administratörer rensar bort. Ett återkommande tema är bilder som visar effekten av dålig planering eller dåligt samarbete mellan olika yrkesgrupper. Ännu oftare kommer bilder på fula installationer upp. Är fulheten isbergets topp? Det som får oss att upptäcka att installationen inte är gjord av en yrkesperson. Det må vara hänt, men sällan vet vi med säkerhet. Och asymmetrisk klamring är faktiskt inget brott.

Jag förstår att ni yrkespersoner sätter en stolthet i prydlig kabeldragning. Och jag förstår behovet av att skapa ett ”vi” av de som kan och ett ”dem” av alla andra som – i strid med gällande lagstiftning – ändå försöker.

 Jag förstår att ni yrkespersoner sätter en stolthet i prydlig kabeldragning. Och jag förstår behovet av att skapa ett ”vi” av de som kan och ett ”dem” av alla andra som – i strid med gällande lagstiftning – ändå försöker.

De makabra bilderna av möss och reptiler som tagit sig in i centraler och orsakat kortslutningar blir ofta spektakulära. I våras blev en sådan bild en klickis på en kvällstidningssajt. Ni elyrkesmän ser liknande syner varje vecka och givetvis ska det här uppmärksammas eftersom det visar vad som händer när man slarvar med täta kapslingar. Men grillade gnagare hamnar ändå inte i den viktigaste kategorin elfel, den som förtjänar ännu mer uppmärksamhet.

Viktigast är förstås de fel som en lekman inte kan upptäcka själv. Fel av den sort som inte märks förrän de orsakar strömgenomgång eller elbrand. Minns att vi nyligen skrev om att elbränderna i Sverige ökat med 65 procent på tio år. Och kommer ni ihåg i höstas, då en vitvarukedja ”installerat” en tvättmaskin hemma hos en privatperson och en elinstallatör mätte upp över 100 volt i vattenkranen bredvid?

Vi gillar förstås de roliga bilderna också. Men vi behöver prata mer om de småtråkiga bilderna som visar upp Sveriges farligaste el.

Vi gillar förstås de roliga bilderna också. Men vi behöver prata mer om de småtråkiga bilderna som visar upp Sveriges farligaste el.

Det kan vara dåligt isolerade ledare, centraler där isoleringen inte har räckt hela vägen in, ledare som ligger mot eller är klämda och mycket annat.

Jag hoppas att ni har fler exempel, för nu vill jag att vi pratar om den farliga fulelen som inte samlar flest gillamarkeringar. Och jag vill att vi tar den diskussionen till en större målgrupp.

I flera nummer har vi med upphovspersonens tillstånd publicerat era bilder i Elinstallatören. Något vi är glada och tacksamma för att vi får göra. I förlängningen vill vi också sprida bilderna, och de viktiga berättelserna omkring dem, till en bredare målgrupp av nyhetsmedier och allmänheten.

Henrik Sannesson, digitalredaktör, Elinstallatören