Logga in

“Kunderna vill redan betala svart”

Publicerad
9 mar 2016, 10:47

I Elinstallatörens läsarundersökning om ROT vittnar flera svarande om att förfrågningarna om svartarbete nu ökar. I statistiken från Skatteverket för februari minskade utbetalningarna med nästan 40 procent.

I februari 2015 betalade Skatteverket ut 1 040 miljoner kronor i ROT-avdrag. I februari i år betalades 649 miljoner kronor ut. Det är en minskning med 38 procent.

Både köparna och de utförande företagen blev också färre. Det visar Skatteverkets månadsstatitstik för ROT och RUT i februari. De utförande företagen gick från 27 000 till 22 500 och köparna minskade från 110 000 till 80 000, minskningar med 17 respektive 27 procent.

Nyheten om sänkningen och det politiska spelet därom var ett av de ämnen som engagerade Elinstallatörens läsare mest under 2015.

 “Helidiotiskt att sänka. Kunderna vill redan betala svart. Hade inga som helst såna förfrågningar tidigare. Det var toppen med 50%”. 

Ur Elinstallatörens läsarundersökning.

I Elinstallatörens enkät som gick ut förra veckan vädrar många av er läsare åsikter både för och emot sänkningen. Bland de som är emot sänkningen handlar kommentarerna mycket om att svartarbetet nu kommer öka.

En yrkesman skriver: “Helidiotiskt att sänka. Kunderna vill redan betala svart. Hade inga som helst såna förfrågningar tidigare. Det var toppen med 50%”. En annan yrkesman skriver: “Antalet privatkunder har drastiskt minskat och enligt våra anställda har antalet förfrågningar om att utföra arbete svart ökat markant”. En tredje skriver att han nu tvingas säga upp en person. Å andra sidan är det ockås flera som har kommenterat att de inte vill bidra med sina skattepengar till rikas badrumsrenoveringar.

Av de 100-tal läsare som svarat på webbundersökningen anser två tredjedelar att de påverkas av sänkningen av ROT-avdraget.