Logga in

Nöjesmaskin med plats för familjen

Publicerad
18 aug 2015, 15:03

Mercedes CLA Shooting Brake – en coupé i kombiversion och ett tjänstebilsval för dem som vill sticka ut från mängden med kaxig design. Vi provkör den starkare dieseln på 177 hästkrafter och imponeras av mycket. Dock ej av motorn. 

Fyradörrarscoupén CLA blev en försäljningssuccé när den lanserades för två år sedan. Det var därför väntat att bilen även skulle komma som femdörrars kombi. Det något märkliga namnet Shooting Brake härstammar från England där det ursprungligen var en typ av hästvagn som användes för att frakta jägare med vapen, hundar och byte. Sedan kom namnet att användas som ett begrepp för lyxiga bilar med stora bagageutrymmen.

För att vara en kombi är bilens innerutrymmen inte särskilt spatiösa, men inte heller snåla. Lastutrymmet sväljer 495 liter och när ryggstödet i baksätet fälls fram ett steg lastar bilen 595 liter. I baksätet finns visserligen ganska gott om plats, men vägen in dit är lite trång för vuxna. Det är som förare man trivs bäst i bilen.

Mercedes har lyckats mycket bra med körkänslan. Chassi och väghållning är utmärkt. Styrningen är distinkt och svarar direkt. Därför är det synd att motorn dieselknackar ganska markant i låga farter och att den ofta upplevs som betydligt slöare än sina 177 hästkrafter. Det finns ett annat dieselalternativ på 136 hästkrafter, men den motorn har vi inte provkört och på pappret känns den med sin svagare motoreffekt än mindre tilltalande. Kanske är det mot någon av bensinmotorerna en intresserad köpare ska blicka istället? Till exempel CLA 250, med 211 hästkrafter. Fast då får köparen förstås dras med lite högre bränsleförbrukning.

Övriga bensinmotorer är CLA 180 och CLA 200. Värstingvarianten är CLA 45 AMG Shooting Brake med en turbomatad fyrcylindrig motor på 360 hk och med fyrhjulsdrift. Med den går 0–100 km/h går på 4,7 sekunder. Priserna börjar på 281 900 kronor.

CLA Shooting Brake drar många blickar till sig med sin utmanande design. Och den känns som ett bra exempel på Mercedes nya framtoning där den gamla gubbigheten har ersatts av sportighet parat med djärv design. Men det gäller att välja rätt motor för att bilen ska komma till sin rätt. Då är bilen ett klart alternativ för de tjänstebilsförare som vill gå sin egen väg och inte köra Volvo V70 eller VW Passat som alla andra.

FAKTA

Mercedes CLA Shooting Break

Pris: Från 281 900 kronor.

Motor/effekt: 4 cyl, diesel, max effekt 177 hk, vridmoment 350 Nm.

Prestanda: Toppfart 228 km/tim, 0-100 8,3 sek.

Kraftöverföring: Motor fram, 7-växlad automat.

Tjänstevikt: 1555 kg.

Förbrukning/miljö: 0,4 liter/mil, CO2 105 g/km.

Garantier (år): 2 nybil, 3 vagnskada, 2 elektronik, 30 rostskydd, 30 vägassistans.

Förmånsvärde per månad: 2 063 kronor.