“Vi tror inte konsekvenserna blir så negativa”

Publicerad 29 jun 2015, 10:45

Regeringens förslag att sänka ROT-avdraget från årsskiftet, från 50 till 30 procent, hotar 8300 arbetstillfällen i hela Sverige, det visar en ny undersökning. En annan undersökning visar att svenskarnas reaktion på sänkt ROT är att många kan tänka sig att köpa svart.

– Vi tror inte vi får de här negativa konsekvenserna som ni beskriver. Det har skett en attitydförändring till att köpa svart arbetskraft och jag tror inte att människor vill bli kriminella, därför tror jag inte efterfrågebortfallet blir så stort, det säger Leif Nysmed socialdemokratisk riksdagsledamot under en debatt i Almedalen som tar avstamp i en undersökning från Måleriföretagen som presenterades idag.

Av de tusen personer som som svarade i undersökningen tyckte sex av tio att sänkningen av rotavdraget är dålig. Fyra av tio säger öppet att de skulle kunna tänka sig att köpa svarta hantverkartjänster om rotavdraget sänks. Just Måleriföretagen har upplevt en stor förändring båda av attityder och konsumenternas beteende efter införandet av rotavdraget på nuvarande nivå, 50 procent. Björn Hellman, vd för Måleriföretagen berättar om hur privatmarknadens enda anledning att ta in offerter tidigare handlade om att få reda på hur många timmar som behövdes för att sedan köpa in arbetet svart. Han säger att rotavdraget har blivit en medelklassreform.

– Undersökningen visar att det är medel- och låginkomsttagare som är de som kommer att avstå att renovera om det blir en sänkning.

Läs också: “Det känns som det har blivit en prestigefråga”, EIO-medlemmen Bendix Hermansson på plats i Almedalen efter debatten om rotavdraget.

Förslaget om att sänka rotavdraget har fått mycket kritik ända sedan det först presenterades i slutet av mars. Av remissinstanserna var det flera tungviktare som var kritiska, som man kan läsa i en tdigare artikel. Men rotsänkningen behövs säger riksdagsledamoten Leif Nysmed.

– Vi har ett stort behov av nybyggnation av hyreslägenheter. Det har inte producerats de lägenheter som behövs samtidigt som kostnaden för rotavdraget har ökat från två-tre miljarder per år – som den borgerliga regeringen räknade med när de införde avdraget – till 17 miljarder kronor förra året.