Logga in

Packa rätt inför semestern

Publicerad
4 jun 2015, 09:53

Sex av tio dödsolyckor startar med en sladd. En tungt lastad bil som oftast har en tung och fullastad takbox ökar olycksrisken. Det är med andra ord väldigt viktigt att packa rätt inför semesterresan säger försäkringsbolaget Folksam.

I testet som Folksam gjort, vilket är en sladdtest visar att en tungt lastad bil har svårare att häva en sladd och ändra kurs i en undanmanöver även om bilens antisladdsystem redan i inledningen av sladden minskat sladden betydligt. Sedan blir bromssträckan längre på grund av bilen och lastens tyngd, något som antisladdsystemet inte kan påverka.

Väglaget har naturligtvis stor betydelse. Vinterväglag eller som nu sommarregn som kanske stundtals kan bli störtregn gör att förare måste köra med god säkerhetsmarginal speciellt på mindre vägar som kanske inte har lika bra vägunderhåll som de större färdlederna. Förutom att sänka hastigheten och att undvika att resa då trafiken är som intensivast, är en rätt packad bil ett sätt att göra semesterresan säkrare.

Takboxen har stor påverkan på bilens beteende. Maximal sammanlagd lastvikt för en personbil brukar ligga mellan 450 och upp till 700 kilo. Maximala taklast är vanligen mellan 75 och 100 kilo av då bilens tillåtna lastvikt. Till att börja med väger en stor glasfiberbox cirka 30 kilo. Det betyder att du sedan bara kan packa 45 kilo innan du har nått maximal taklast.

Fem viktiga punkter för en säkrare färd

1. Kolla tillåten maxlastvikt för din bil och hur många kilo av dessa du får ha på taket.
2. Räkna ihop passagerarnas vikt, även hunden så ser du hur mycket bagage du kan ta med.
3. Placera tunga saker så lågt, helst på golvet och så nära ryggstödet som möjligt.
4. Last ovanför ryggstödet bör vara lätt men använd bagagenät så grejorna håller sig på plats vid en eventuell inbromsning.
5. Fixera lasten och placera packning så att den har stöd framåt.