Logga in

”Aha, en Minitesla tänker ni”

Publicerad
16 jun 2015, 15:52

Mercedes B-Klass Electric Drive är den nyaste elbilen på den svenska marknaden och även Mercedes första renodlade elbil. Med motorn till B-klass Electric Drive har Mercedes fått hjälp av en riktig elbilsveteran. 

Det är den amerikanska elbilstillverkaren Tesla som byggt motorn i Mercedec B-Klass Electric Drive. Men lika snabb som Tesla är inte Mercedesen. Visserligen avklaras 0-100 km/h på 7.9 sekunder, men Teslan är dubbelt så snabb. Fast den kostar förstås mer än dubbelt så mycket.

Tre olika körprogram kan väljas: Economy, Economy Plus och Sport. En funktion kallad Range Plus som ger cirka tre mils extra räckvidd kan köpas till. Denna testade Elinstallatören inte. Den maximala räckvidden som vi uppnådde vid full laddning var drygt 17 mil.

Bilen går att ladda i ett vanligt vägguttag. Att ladda fullt tar då ca nio timmar. Mercedes erbjuder också en 400 Volts Wallbox, där det tar tre timmar att ladda fullt.

Alla elbilar har någon form av energiåtervinning där energi återförs till batteriet vid inbromsning. Här kommer Mercedes med en smart nyhet (tillval) som vi inte sett hos någon bil tidigare: Radarstyrt system för bromskraftsåtervinning. En radar läser av trafiken framför bilen och om fordonet framför kommer för nära, motorbromsar bilen automatiskt och energi återvinns. Om avståndet till fordonet framför istället är långt eller om man kör i nedförsbacke, väljer systemet ”frihjul” så att bilen rullar med minst möjliga motstånd. Systemet kan användas i flera steg, från helautomatiskt till manuellt och fungerar riktigt bra.

Mercedes B-Klass Electric är behaglig att köra, även om den är något för stötig och ibland nästan studsar över ojämnheter. Körlägena styrs av en spak på höger sida om ratten. Det är lite förvirrande i början då denna på de flesta andra bilar brukar vara vindrutetorkaren, men man vänjer sig ganska snabbt.

Den starka motorn gör bilen väldigt pigg, men att vara tung på gasfoten är förstås förödande för räckvidden.

Sammanfattningsvis känns bilen rejäl och välbyggd. Som förare sitter du lite högre så sikten är utmärkt åt alla håll. Uppdateringen av B-Klass-modellen innebar bättre utrymme i baksätet och i bagageutrymmet, och det är välkommet. Det här är en elbil som hela familjen kan dra nytta av och tycka om. Betyget blir högt, men det hade blivit ännu högre om räckvidden varit några mil längre och elförbrukningen lägre. Om det skett på bekostnad av motoreffekten skulle det varit ett pris som utan tvekan vore värt att betala.

FAKTA

Mercedes B-Klass Elektric Drive

Pris: Från 390 000 kr.

Räckvidd: 20 mil (fabriksuppgift). Elinstallatören uppmätte som mest 17 mil.

Innerutrymmen: 5 sittplatser, hyfsat stort bagageutrymme.

Motoreffekt: 177 hk.

Prestanda: 0-100 på 7,9 sekunder.

Energiförbrukning: 16,6 kWh/100 km.