Logga in

Nya finesser i Ford Mondeo

Publicerad
25 maj 2015, 08:18

Allt har varit klappat och klart sedan 2012. Vi pratar om nya Ford Mondeo som bara väntat på att få göra sin entré. Till introduktionen i januari 2015 finns Mondeo som både sedan och kombi. Med bensin, diesel, fyrhjulsdrivning eller hybriddrivning.

Så gott som i alla tester har Ford Mondeos nya design höjts till skyarna. Det Aston Martin-inspirerade nospartiet är klockrent. De stora 19-tumshjulen ger även sidolinjerna ett tufft och elegant utseende och baktill avslutas det hela med dubbla kromade avgasrör. Så muskulös, sportig och snygg. Detta gäller både sedan som kombimodellen (+ 7 500 kronor som kombi).

Inredningen känns mer igen som typiskt Ford även om det inte ligger något negativt i det. Knappar och reglage har en behaglig fingertoppkänsla. Via en stor pekskärm på mittkonsolen styr föraren bilens infotainmentsystem men också bilens olika funktioner.

Bland motoralternativen som erbjuds finns en helt ny 2-liters diesel med dubbelturbo som ger 210 hk och 450 Nm. Till detta ytterligare två turbodieslar, även de på två liter – 150 respektive 180 hk. Gillar man bensin så finns den lilla trecylindriga 1.0 EcoBoostmotorn med kanske lite tunna 125 hk. Betydligt fler hästar – 160 sådana – serveras ur nya 1.5-liters EcoBoostmotorn. Sedan toppar Mondeo med 2.0-liters EcoBoost på 203 respektive 240 hk. Samtliga motorer har start & stop-teknik. Växellådsalternativen är sexväxlad manuell eller en automatlåda med lika många växlar som tillval.

Utöver bensin och diesel finns nya Mondeo även som hybrid. Hybridsystemet består av en 2.0 EcoBoostmotor och två elmotorer som tillsammans har en effekt av 187 hk. I elläge är körbarheten 5 kilometer upp till 125 km/tim.

Mondeo är första bilen med uppblåsbara säkerhetsbälten bak (+2 000 kronor) som aktiveras på bara 40 millisekunder. De ska vara fem gånger så effektiva och säkrare än vanliga trepunktsbälten. Bland alla säkerhetssystem går nya Mondeo att få med radar- och kamerafunktion som kan identifiera fotgängare framför bilen och som bromsar bilen om inte föraren reagerar på en varningssignal. För att undvika en eventuell kollision vid kökörning fungerar autobroms upp till 40 km/tim.

Mondeo finns att få med LED-strålkastare som ändrar ljusbilden efter hastighet, styrvinkel, avstånd till framförvarande och hur pass mörkt det är. Allt för maximal säkerhet.

FAKTA

Ford Mondeo 1.5 Kombi

Pris: 253 500 kronor.

Motor/effekt: 4 cyl, bensinturbo, max effekt 160 hk, max vrid 240 Nm.

Prestanda: toppfart 217 km/tim, 0-100 9,3 sek.

Kraftöverföring: motor fram, framhjulsdrivning, 6-växlad manuell.

Mått axel/längd/bredd/höjd i cm: 285/486/185 (inkl backspeglar 212) /150.

Tjänstevikt: 1504 kg.

Släpvagnsvikt: 1450 kg.

Förbrukning/miljö: 0,59 liter/mil, CO2 137 g/km.

Garantier (år): 2 nybil, 3 vagnskada, 12 rostskydd.

Förmånsgrund bil: 253 500 kronor.

Förmånsgrund utrustn: 0 kronor.

Förmånsvärde per år: 38 600 kronor.

Förmånsvärde per månad: 3 216 kronor.