Belysningstekniken efter LED

Publicerad 6 maj 2015, 11:40 | Uppdaterad 15 apr 2021

Vilka är de tydligaste trenderna inom belysningsområdet idag och hur kommer belysningen att utvecklas i framtiden? På Elfack-mässan lät vi dessa två frågor besvaras av två av belysningsbranschens giganter, Osram och Philips.

– Det vi har pratat om i 15 år har nu hänt; genomslaget för de fantastiska LED-armaturerna är totalt inom såväl kontorsbelysning som gatubelysning, säger René Lindholm, teknisk chef på Osram.

Han berättar att LED idag står för mer än hälften av all nyinstallerad kontorsbelysning. För gatubelysning är siffran ännu högre, 80 procent.

– Och i april i år förbjöds tillverkning och import av kvicksilverlampor. Det har ytterligare stimulerat installationerna av LED-armaturer.

”Med den här nya tekniken belyser man en keramisk yta med laser, som lyses upp och via fiber transporteras ljuset vidare fram till strålkastarna.”

René Lindholm, Osram

 

När René Lindholm blickar framåt är det framför allt laserljus han väljer att ta upp.

– Den tekniken lanseras inom kort i några av bilvärldens absoluta prestigemodeller, exempelvis Audi R8. Parallellen med bilindustrin är intressant. Mycket av den teknik som vi i belysningsbranschen använder idag har först haft sin premiär i bilar. Och det gäller alltså nu också för laserljus.

– Med den här nya tekniken belyser man en keramisk yta med laser, som lyses upp och via fiber transporteras ljuset vidare fram till strålkastarna. Så det handlar alltså inte om något laserkrig där man kan skjuta bort bilen framför sig.  

Göran Christensson arbetar som försäljningschef för projektarmaturer på Philips. Han tycker att den tydligaste trenden i belysningsbranschen idag är smart styrning av armaturer samt trådlös kommunikation.

– Vi ser att styrningen blir mer och mer integrerad i armaturerna. Det får till följd att installationen blir enkel och flexibel. Smart styrning kan exempelvis handla om att programmera armaturen via fjärrkontroll. På så vis kan man ändra zonindelningar så att du bara har ljus där du befinner dig medan övriga ytor belyses med en lägre effekt, säger Göran Christensson.

”Det smarta med det är att varje armatur får en ip-adress, vilket i sin tur betyder att man som användare kan styra belysningen med sin smartphone.”

Göran Christensson, Philips

 

När det gäller utomhusbelysning kommer allt fler exempel på installationer av system med LED-bestyckade gatuarmaturer som är uppkopplade mot Internet så att varje armatur kan styras individuellt och att de också kan sända statusrapporter och larm till en central.

I sin framtidsvision lyfter Göran Christensson fram power over ethernet som en teknik som kommer få allt större betydelse.

– Här strömförsörjer vi armaturerna enkelt via cat 5-kablar, alltså lågspänning via dataswitchar. Det smarta med det är att varje armatur får en ip-adress, vilket i sin tur betyder att man som användare kan styra belysningen med sin smartphone.

– Vi i branschen jobbar intensivt just nu med att ta fram applikationer som kan göra belysningen ännu smartare för användarna. Framtiden kommer att handla mycket om det.