Annorlunda koncern köper i Malmö

Publicerad 26 maj 2015, 16:46

Instalco, installationskoncernen som bildades förra året köper El-pågarna i Malmö. Koncernen har som uttalat mål att bli rikstäckande, men låter de köpta bolagen behålla sina varumärken.

 

Instalco köper El-pågarna i Malmö AB. El-pågarna omsatte 25 miljoner kronor under 2014 och hade 23 anställda. Efter köpet kommer verksamheten fortsätta bedrivas som tidigare och inga förändringar kommer ske i pågående projekt.

– Vår personal och våra kunder kommer inte märka någon större skillnad då vi fortsättningsvis arbetar vidare som vanligt, det säger Mikael Parnelöv grundare och vd för El-Pågarna.

Instalco bildades under 2014 av fem installationsföretag med tyngdpunkt mot VVS.

– Instalco Syd gör i och med detta sitt förstsa nyförvärv i elbranschen. Vi ser det som ett gott tecken på att vårt koncept håller när ett väletablerat företag kliver in och vi hälsar dem välkomna in i Instalco-familjen, säger Tommy Larsson chef för Instalcos region syd.

Instalco-koncernen har som uttalat mål att bli rikstäckande inom el, VVS och ventilation men till skillnad mot andra koncerner går deras idé inte ut på långtgående integration.

– Strategin är att bolagen har kvar sina varumärken. Det handlar om framgångsrika bolag så det finns ingen anledning att alla ska in under samma varumärke. Det säger Robin Boheman, förvärvs- och affärsutvecklingsansvarig.

Det normala vid förvärv är integration och synergieffekter, varför jobbar ni annorlunda?

– Det finns många synergier att hitta även utan integration. Till exempel inom inköp. En avtalspartner kan få skriva tio avtal men om innebörden i avtalen är densamma så har vi ändå skapat en synergieffekt. Ett annat exempel är att vi kan låna ut folk mellan bolagen och ge kompetens dem emellan, säger Robin Boheman.