Nya ROT-regler börjar gälla idag

Publicerad 1 apr 2015, 15:14

Rot-företag ska från och med 1 april redovisa i Skatteverkets e-tjänst istället för på papper. Det kritiseras av hantverkare på landsbygden där dålig internetanslutning kan vara ett problem.

Från och med idag måste ersättning för rot-tjänster från Skatteverket begäras via myndighetens elektroniska tjänst istället för via inskickade blanketter.

Organisationen Hantverkarna är kritisk mot de nya reglerna eftersom många hantverkare på landsbygden inte har tillgång till Internet.

Papprena fyller jag i på kontoret som jag har hemma. Och där funkar inte internet.
Roger Nilsson, målare i Ångermanland, till SvD Näringsliv.


Roger Nilsson har
enligt tidiningen 15 kilometers resväg för att få tillgång till internet och måste framöver anlita sin revisionsbyrå för att kunna göra redovisningen av rot-avdrag till Skatteverket.
Den som inte vill eller har möjlighet att använda verkets nättjänst idag kan få dispens, förutsatt att ansökan skickas in före 30 april. Dispensen som lämnas är maximalt sex månader.

På Skatteverket säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert, till SvD att hon har förståelse för att det finns områden i Sverige med sämre internettäckning, men att e-tjänsten kräver liten bandbredd.
– Om man kan betala räkningar via sin dator kan man också använda den här tjänsten, säger hon.