Fyrhjuldriven arbetshäst som gillar uppdrag i glesbygd

Publicerad 24 mar 2015, 15:27

Urvalet när det gäller fyrhjulsdrivna servicebilar är än så länge begränsat. Det är naturligtvis en stor nackdel för de av oss som jobbar i glesbygd där vägarna vintertid kan ha dålig framkomlighet. Nu har i alla fall en nyfödd arbetshäst anslutit sig till den något magra familjen: Citroën Berlingo Transport 4X4.

Fyrhjuldriften efterkonverteras av det franska företaget Dangel. Precis som med exempelvis svenska Haldex så kan systemet automatiskt växla mellan två- och fyrhjuldrift, beroende på vad situationen kräver. Men det går också att låsa i båda lägena. Det är en fördel sommartid, då fyrhjulsdriften sällan behövs. Fyrhjulsdrift leder ju ofrånkomligen till högre bränsleförbrukning och det kan vara onödigt ansträngande för såväl plånbok som miljö.

Berlingo 4X4 har 6 cm högre markfrigång och därmed en bättre framkomlighet än den tvåhjulsdrivna grundversionen. Högbygget kräver en speciell dragkrok, som även den monteras i efterkonverteringen. Det enda motoralternativet är en dieselturbo på 90 hk, men den passar å andra sidan bilen mycket bra. Den går dessutom att köra förhållandevis snålt. Den av fabriken angivna snittförbrukningen är 0,57 liter per mil. Bilen går bara att få med manuell växellåda.

På den svenska marknaden säljs bilen med ett utrustningspaket kallat Pro Pack som standard. I det ingår bland annat AC, Bluetooth, lackerade stötfångare, farthållare och hastighetsbegränsare, parkeringssensorer bak, komfortmellanvägg samt inklädnad av golv och väggar i skåpet samt dörrar.
I standardutrustningen ingår bland annat skjutdörr på höger sida, fjärrstyrt centrallås, stolsvärme samt tre sittplatser. Webasto motorvärmare ingår inte men kan köpas till för 12 900 kr. Att slippa elmotorvärmare med kabel är nästan ett måste för servicebilar som ofta hamnar i miljöer där det inte är möjligt att ansluta till eluttag.

Grundpriset för den fyrhjulsdrivna Berlingon är 177 900 kr och då ingår Pro Pack paketet som annars kostar 12 900 kr. Med tillägg för dragkrok (6 000 kr) hamnar priset på 183 900 kr. I det ingår tre års fri service.