Byte till LED-belysning sparade ventilation

Publicerad 9 mar 2015, 14:17 | Uppdaterad 15 apr 2021

När Kulturhuset i Stockholm bytte till LED-armaturer uppstod en oväntad bieffekt: ventilationskostnaden sjönk med lika mycket som besparingen på belysningen.

– Eftersom de nya lysrören alstrar mindre värme sparade vi in lika mycket energi på ventilationssystemet som på själva belysningen. Och det har vi inte räknat med, det säger Bo Norstedt, driftansvarig på Kulturhuset till tidningen Miljöaktuellt.

Med den utgående tekniken bytte Kulturhuset armaturer vartannat år. I och med bytet till LED-lysrör som har en brinntid på 80 000 timmar, eller nio år, räknar institutionen att det ska dröja länge innan nästa byte, troligen dubbelt så lång tid som brinntiden eftersom armaturerna bara är tända halva dygnet.

Energibesparingen med den nya LED-lysrören från TD Light Sweden sänkte kostnaden för belysning med cirka 70 procent och det är innan besparingen på ventilation är avdragen, det skriver tidningen Miljöaktuellt.