Så många elprylar återvann Sverige under 2014

Publicerad 18 feb 2015, 09:52

2014 återvann svenska folket 70 miljoner elektronikprylar och antalet fortsätter att öka. Däremot har viktökningen planat ut och motsvarar nu 15 kilo per person.

Förra året återvann svenska konsumenter 147 000 ton elektronik eller 15 kilo per person. Det visar insamlingsstatistik från El-kretsen, ett servicebolag med syfte att lösa producentansvaret för återvinning. I vikt räknat har återvinningen slutat öka och det beror på att hemelektroniken vi köper blir allt mindre till formatet. Men istället syns en ökning av antalet produkter som återvinns. Förra året samlades mer än 70 miljoner elprodukter in och den siffran fortsätter att öka.

Tidigare har svenskarna ofta låtit småel som gamla ficklampor och uttjänta mobiler ligga kvar i byrålådan. Nu står just den typen av produkter för en del av ökningen. Rakapparater, leksaker och mobiltelefoner ökade i insamlingen med 5 procent, lågenergilampor med 17 procent och inbyggda batterier med 11 procent.

El-kretsen hanterar 98 procent av all konsumentelektronik som samlas in i svenska kommuner om omfattar bland annat 10 000 batteriholkar, 2000 insamlingsplatser för småel och 600 återvinningscentraler.