Energisnålt boende allt viktigare

Publicerad 10 feb 2015, 15:45

En majoritet av svenska folket vill att hemmet ska vara energisnålt. Det är viktigare än stor bostadsyta och vacker utsikt. Drygt 40 procent vill kunna producera sin egen energi. Det framgår av en ny undersökning som NCC låtit göra.

När NCC frågar svenskarna vilka tjänster de helst vill ha i ett nytt hem rankas självförsörjning av energi med till exempel solceller och solfångare högt. Det är betydligt viktigare än att bostaden ligger nära vatten eller har tillgång till gym. En majoritet vill att bostaden ska vara energieffektiv. Det är mycket viktigare än vacker utsikt och stor bostadsyta.

– Resultatet förändrar den vanliga uppfattningen att svensken bara styrs av pris och läge vid sitt val av bostad. Vi och resten av branschen behöver skynda på vårt arbete med att få fram riktigt energieffektiva och miljöanpassade hus i vår standardproduktion är, säger Christina Lindbäck, hållbarhetschef på NCC.

De flesta svenskar vill också att hemmet ska vara miljöanpassat på övriga sätt: fritt från miljö- och hälsoskadliga ämnen, inte riskera att drabbas av fuktskador samt ligga nära natur och kollektivtrafik. En majoritet av de tillfrågade, fler än 70 procent, tror också att hållbarhetskraven på bostäder kommer att skärpas.

Och svenskarna har rätt. Den 1 mars väntas myndigheten Boverket skärpa sina krav på energi­användning i nybyggda hus. Skärpningen är det sista steget innan Sverige och övriga EU ska ha övergått till att bara bygga så kallade Nära noll energi-hus. Övergången sker år 2019 för nybyggda offentliga byggnader och 2021 för alla nybyggda fastigheter samt äldre hus som genomgår en större renovering.

Undersökningen bygger på intervjuer med 1 066 svenskar runt om i landet.