Logga in

100 lägenheter blir smarta i test

Publicerad
17 feb 2015, 09:02

Energiövervakning, elektronisk hemtjänst och vem i familjen som är hemma, det här är tjänster som ingår i konceptet Smarta hem som nu testas skarpt i ett projekt med över 100 svenska lägenheter.

– I nästa steg ska energistyrningen i lägenheterna kunna ske på distans.
Mikael Söderberg

På Framtidsgränd i Västeråsstadsdelen Vallby får 19 lägenheter el från solceller och de boende kan via en box se sin egen energianvändning. Det här är en del av forskningsprojektet ”Hållbara öppna lösningar” på forskningsinstitutet Acreo Swedish ICT, det skriver Dagens Samhälle.

– I nästa steg ska energistyrningen i lägenheterna kunna ske på distans, säger Mikael Söderberg utvecklings och forskningschef på Mimer till tidningen.

I Västerås är staden igång med elektronisk hemtjänst med schemalagd kontakt, meddelandeservice och nattillsyn och det är en del av vad som skulle kunna ingå i Smarta hem. Det har pratats om uppkopplade och smarta hem länge, men ännu har ingen definierat vad konceptet innebär. I forskningsprojektet ingår bolag inom bostäder, energi och teknik i Stockholm, Göteborg, Sundbyberg, Västerås och Skellefteå. Förhoppningen är att komma närmare en gemensam plattform för nyttotjänster, det berättar Claus Popp Larsen, projektledare på energi- och teknikforskningsinstitutet Acreo Swedish ICT, till Dagens Samhälle, om studien.

– Vi utgår från fastighetstjänster, energiövervakning och digitala omsorgstjänster och utvecklar utifrån det. Det är nyttotjänster som behöver en gemensam plattform. Idag har varje leverantör sin egen plattform som de inte vill dela, säger Claus Popp Larsen.

Poängen med forskningsprojektet är inte att utveckla nya tjänster utan att få de tjänster som finns att prata med varandra. Den självklara parallellen är förstås smarta telefoner där alla utvecklare förhåller sig till ett öppet operativsystem. Tanken är att forskningsprojektet om en gemensam öppen plattform för Smarta hem ska vara klart om ett år.

– Att det kan finnas en stor marknad bland de allmännyttiga bostadsbolagen förstår teknikleverantörerna, säger Claus Popp Larsen.