Nissan Qashqai – tjänstebil

Publicerad 20 okt 2014, 11:05

Efter sju succéår och över två miljoner sålda bilar är det dags att presentera en helt ny Qashqai som Nissan hoppas ska lyfta modellen till nya höjder. Detta då nykomlingen också är flera tusenlappar billigare än avgående modell.

Att Qashqai skulle komma att bli en av världens populäraste bilmodeller, en trendsättare, hade nog Nissan aldrig räknat med. Men det blev den. Den har det som folk efterfrågar – tufft och robust utseende som ser ut att klara vilket vägunderlag som helst – fastän de flesta som sålts bara är framhjulsdrivna.

Plattformen som Nissan delar med Renault är ny och kommer att vara grunden för kommande modeller från de båda biltillverkarna. Måtten på nya Qashqai är i princip desamma även om de ökats med någon centimeter här och där. Samtidigt har man skalat av 40 kilo. Utseendet är tufft men sikten snett bakåt är inte är den bästa. Så backkamera är ett måste på den här bilen.

Inredningen är helt ny. Borta är de runda ventilationsutsläppen, den trista ratten men också handbromsspaken som nu blivit elektronisk. Start-i-backe-hjälp är standard. En finess är skärmen mellan varv- och hastighetsmätare som visar nummerpresentatör för telefon, säkerhetsvarningar med ljud och ljussignaler, navigering osv.

Någon sjusitsig Qashqai+2 kommer inte att komma. I den nya modellen har utrymmet i baksätet blivit bättre med ett lastgolv som går att höja eller sänka där bagageutrymmet växt med 25 liter.
Två bensinare – båda turboladdade på 115 respektive 150 hk finns att tillgå. Till det två turbodieslar på 110 respektive 130 hk. Framhjulsdrivet – på två hjul – är det vanligaste men ska det vara fyrhjulsdrivning är det turbodiesel på 1.6 liter och 130 hk som gäller. Sexväxlad manuell låda är standard. Bilen kan också fås med Nissans nya steglösa CVT-låda – Xtronic, som dock bara finns till 1.6 dCi 130 hk. Men den lådan går inte att välja till fyrhjulsdrivning.

179 900 kronor är baspriset för nya Nissan Qashqai. Det är 6 000 kronor mindre än avgående Qashqai-modell. Tre utrustningsnivåer – Visia, Acenta och Tekna finns att välja mellan. I den högsta utrustningsnivån står det 298 800 kronor på prislappen, men då har du en fullmatad bil.

FAKTA

Nissan Qashqai 1.6 dCi

Pris: från 179 900 kronor, som testbilen 275 900 kronor.

Motor/effekt: 4 cyl, turbodiesel, max effekt 130 hk, max vrid 320 Nm.

Prestanda: toppfart 190 km/tim, 0-100 9,9 sek.

Kraftöverföring: motor fram, framhjulsdrivning, steglös CVT (automat).

Mått axel/längd/bredd/höjd i cm: 264/437/180/159.

Tjänstevikt: 1419-1602 kg.

Släpvagnsvikt: 1400 kg.

Förbrukning/miljö: 0,46 liter/mil, CO2 119 g/km.

Garantier (år): 3 nybil, 3 vagnskada, 3 lack, 12 rostskydd.

Förmånsgrund bil: 275 900 kronor.

Förmånsgrund utrustn: 0 kronor.

Förmånsvärde per år: 43 200 kronor.

Förmånsvärde per månad: 3 600 kronor.