Elteknik viktigt för ny framtid

Publicerad 16 sep 2014, 10:02

I dag presenterade forskare och ledande ekonomer från hela världen rapporten ”Better growth, Better Climate”, som visar att det går att satsa på en god ekonomisk tillväxt och att rädda klimatet samtidigt. Vind- och solkraft kan komma att stå för hälften av all ny elektricitet.

Per Klevnäs som lett det svenska teamet på miljöforskningsinstitutet Stockholm Environment Institute, säger att de närmaste femton åren blir avgörande för världens utveckling.

– Under den här perioden kommer vi att investera uppåt nittio biljoner dollar i infrastruktur, en ofattbar summa. Vilken sorts infrastruktur det blir har stor betydelse både för klimatet och för ekonomin, säger han till Sveriges Radio.

Enligt rapporten går det att främja både tillväxt och miljö genom att, till exempel, bygga mer kompakta städer med bra kollektivtrafik och byta ut nedsmutsande kol och olja mot förnybar energi som vind och solkraft.

Rapporten pekar på att vind- och solkraft skulle kunna stå för mer än hälften av all ny elektricitet de närmaste femton åren– Vi förutsåg inte det snabba prisraset på solenergi, säger den ledande brittiska ekonomen Nicholas Stern.

Jan Siezing, vd på Elektriska Installatörsorganisationen (EIO), säger att möjligheterna för elteknikbranschen i en sådan här framtid är näst intill obegränsade.

– Rapporten visar hur viktig elteknikbranschen blir framöver, med ny teknik och bra lösningar. Elteknikföretag som omfamnar ny teknik och paketerar anpassade erbjudanden kommer bli efterfrågade, säger han.