Smarta LED-lampor kan hackas

Publicerad 11 jul 2014, 16:29 | Uppdaterad 15 apr 2021

Säkerhetsexperter har visat att det ganska enkelt går att hacka smarta LED-lampor och sedan kontrollera dem, rapporterar den engelska nyhetsstationen BBC.

Det är koden till en av de så kallade wifi-lamporna, LIFX-lampan som det engelska säkerhetsföretaget Context Security har knäckt. LED-lampan kan styras med en smartphone, och säkerhetsexperterna knäckte koden till lampan och tog sig in i systemet genom att enkelt få tag på användarnamnet och lösenordet till lampornas wi-fi.

– Vi köpte några lampor och undersökte hur de pratade med varandra och upptäckte att ett av meddelandena handlade om användarnamn och lösenord, säger Michael Jordon, research director vid Context Security, till BBC.

Genom att utge sig för att vara ännu en lampa i systemet så fick man tag på informationen.

– Vi lyckades stjäla referenserna för det trådlösa nätverket, vilket innebar att vi kunde kontrollera lyset, säger Michael Jordon till BBC.

LIFX säger nu att man uppdaterat mjukvaran, efter att Context Security visat vad de kunde göra. På sin blogg skriver LIFX:

”Det fanns ett potentiellt säkerhetsproblem kring distributionen av nätverkskonfigurationen på nätet, men ingen LIFX-användare har drabbats så vitt vi vet. Som alltid rekommenderar vi att alla användare har de senaste uppdateringarna.”