Schneider Electric styr VM

Publicerad 8 jul 2014, 09:41

Det är Schneider Electric som gjort Maracanã-stadion i Rio de Janeiro till en toppmodern, säker och effektiv arena inför VM. Det är Sydamerikas största arena, och den 13 juli spelas VM-finalen i fotboll här.

Det är Schneider Electric som gjort Maracanã-stadion i Rio de Janeiro till en toppmodern, säker och effektiv arena inför VM. Det är Sydamerikas största arena, och den 13 juli spelas VM-finalen i fotboll här.

Från ett kontrollrum styrs 3 000 armaturer för belysningssystemet, 17 hissar, 12 rulltrappor, 292 toaletter, 60 barer och fler än 500 elmätare och överspänningsskydd på Journalist Mario Filho-stadion, mer känd som Maracanã. Härifrån styrs även all övrig belysning på arenan, ventilation, luftkonditionering, generatorer, UPS:er, passersystem, kameraövervakning och hydraulik via ett och samma system.

Tillsammans med sina partners har Schneider Electric skapat ett automationssystem där arenans alla system integreras via ett intelligent nätverk. Hela systemet hanterar över 36 000 variabler.

Belysningen styrs av system som använder DMX-och KNX-protokollen, som utöver nätverksintegration tillåter förprogrammerade ljuskombinationer som färger och olika scenarier. Automationssystemet hanterar också felmeddelanden från de övervakade systemen i realtid. Det visar aktuella värden för varje situation och varningsmeddelanden när gränsvärden överskrids, vilket gör driften av arenan säkrare och mer effektiv. Det finns över 300 moderna automationspaneler, som använder öppna kommunikationsprotokoll, fördelade över hela arenan.

Förutom enkel integration av alla system och processer har projektet gjort det möjligt att göra energibesparingar på 36 procent.

Säkerhetssystemet, som också levererats av Schneider Electric, omfattar högupplösta kameror, intelligenta övervakningssystem och bildlagringssystem. Det integrerade övervakningssystemet har ett centralt gränssnitt för videoinspelning, kamerastyrning och passersystem. Bildlagringssystemet gör ”grovjobbet”: övervakningsdata analyseras och märks upp automatiskt och larm skickas till operatörerna när det finns en misstänkt aktivitet.

Schneider Electric har även levererat all utrustning för eldistributionen, som inkommande mellanspänning, transformatorer, förstärkta bussar för distributionspaneler och växlar och strömförsörjning till olika områden vid låg spänning.

Arenan blev LEED-silvercertifierad i juni 2014 (Leadership in Energy and Environmental Design).